Muchnička je drobná, ale nebezpečná

Muchničky jsou černé mušky, které dorůstají až do velikosti 5 mm a mají poměrně velkou hruď. Jejich sliny obsahují antikoagulanty, mnoho enzymů a histamin. Jakmile se tyto látky smíchají s krví, zabraňují jejímu srážení, dokud ji muchnička nenasaje. Kousnutí od muchniček způsobují lokalizované poškození tkáně, a pokud jich člověka pokouše větší množství, může vyvolat ztrátu krve a anémii.

Reakcí mohou být různá systémová onemocnění, mnohé alergické reakce nebo dokonce i smrt, způsobená především histaminem. U lidí se taková systémová reakce nazývá „muchničková horečka“ a je charakteristická bolestmi hlavy, horečkou, nevolností, adenitidou, generalizovanou dermatitidou a alergickým astmatem.

Tento kousavý hmyz si vás v létě najde pod širým nebem, nikdy neútočí ve vnitřních prostorách. Muchnička miluje zahrady, vlhké louky či místa kolem řek a potoků. Narazíte na ni také v lese. Proč muchničky zbožňují vlhko? Jejich larvy ke svému vývoji vyžadují čistou tekoucí vodu. Krev saje pouze samička muchničky, takže malých larev se obávat nemusíte.

Štípance od muchniček se snadno zanítí

Ranky po muchničce úporně svědí, a proto si je člověk má tendenci neustále škrábat, čímž hrozí, že si do kůže zavleče infekci. Kousnutí často nezačne bolet okamžitě, ale klidně druhý až třetí den. Pak už je jen kousek k hrozícímu infekčnímu zánětu. Pokud rána otéká, je možné vzít si lék proti alergii, protože i tak se dají otoky a svědění zmírnit.

Prevence a ošeření

Mnohé repelenty jsou bohužel na lstivé muchničky krátké a moc na ně nepůsobí. Nezbývá, než se vyhýbat místům, kde se vyskytují ve velkém množství, což je často nereálné. Než vyrazíte do přírody, vezměte si oblečení s dlouhými rukávy i nohavicemi a uzavřené boty. Myslete rovněž na to, že muchničky přitahuje tmavé oblečení, proto zvolte něco světlejšího.

Když už vás napadnou, je nejlepší použít na ranku desinfekci, abyste předešli hnisavému zánětu. Ranku neškrábejte, abyste do ní nezanesli infekci. Mezi největší klasiku domácí léčby patří přikládání plátků cibule, která umí z rány vytáhnout škodlivé látky, zamezuje svědění a růstu otoku. Jestliže někomu vadí zápach cibule, může místo toho vyzkoušet plátek nebo kašičku z ananasu.

Velkou úlevu přinese také rozpuštěná tableta šumivého vápníku v troše vody v silné koncentraci. Namočte do něj kosmetickou vatičku nebo kousek gázy a přiložte na ranku od muchničky. Stejným způsobem můžete použít rozpuštěnou 1 lžíci jedlé sody ve sklenici vody.

Kousnutí můžete také pravidelně potírat levandulovým esenciálním olejem, který by měl vpich průběžně dezinfikovat a zároveň zmírňovat svědění či pálení. Použít lze i mentolovou pastu na zuby. Naše babičky využívaly i zkyslé mléko či měkký tvaroh nebo trochu přírodního jogurtu. A nezapomeňte na účinné bylinky, které zklidňují a pomáhají při kousnutí hmyzem. Dobře fungují například odvary z tymiánu, heřmánku nebo šalvěje. Nechte je vychladnout, namočte v nich vatičku nebo kousek gázy a přilepte náplastí na postižené místo.

Zdroje: www.skudci.com, www.maminka.cz, www.vitalia.cz