Zdroje: www.provonenyden.cz, https://www.blesk.cz

Krásná, ale nejedlá muchomůrka červená

Muchomůrka červená je taková klasická pohádková houba, která je prostě fotogenická. Nic nezáří do dálky tak jako její jasně červený klobouk, který je typicky pokrytý bílými bradavičnatými flíčky. Ač je to houba jedovatá, smrt po požití je jen velmi výjimečná, zato její halucinogenní účinky jsou dobře známé a v minulosti byla také konzumovaná, nicméně stav opojení provázely také zdravotní problémy a rizika.

Podívejte se na video, kde autorka názorně ukazuje, jak prostá je výroba tinktury z této nejedlé houby.

Zdroj: Youtube

Muchomůrka mořila mouchy

Klobouček muchomůrky červené se však v dříve používal také jako mucholapka a past na dotěrný hmyz. Mořit mouchy muchomůrkou je rozhodně možné a také si tím vysloužila houba své jméno. Hospodyně namáčely kloboučky do sladké vody či mléka a nechávaly je v okolí domu a na oknech, kde mouchy společně se sladkou tekutinou sály i toxin muskarin a umíraly.

Jaké účinky má tinktura z muchomůrky červené?

Ač je její užívání vnitřně skutečně nedá doporučit, zevní užívání je možné. Na bolavé klouby, a především noční zábaly kolen a kloubů, se hodí tinktura z mochomůrky červené, kterou je navíc velmi jednoduché vyrobit. Pokud se vám výlet na houby nezdařil a košíky jsou prázdné, přineste si jednu pěknou mochomůrku červenou a očištěnou nakrájenou houbu zalejte francovkou nebo jiným alkoholem. Tinktura se užívá výhradně zevně, proto je možné použít i ne zcela kvalitní alkohol, i ten, který není určen ke konzumaci.

Houbu nechejte v alkoholu louhovat na tmavém a chladném místě po dobu šesti týdnů, pak houbu sceďte a vyhoďte. Rozhodně nádobu s tekutinou jasně označte a pokud možno nepoužívejte láhve na alkohol či jiné nápoje. Požití jedu či nekvalitního alkoholu nedopatřením se stává častěji, než byste čekali.

Související články