Muškátu se říká také pelargonie a původem je z jižní Afriky! Do Evropy se dostal až v 16. století a od té doby prošel různým křížením, šlechtěním. Dnes můžete vidět různé odrůdy muškátů, které liší velikostí, barvou i vzrůstem. Oblíbené jsou třeba muškáty střapaté, tulipánkokvěté, růžičkokvěté, karafiátové, voňavé a dokonce i jedlé! Jednou z největších pěstitelek, šlechtitelek muškátů je v Čechách paní Sonia Carraro z Libušína, která má největší sbírku pelargonií.

Nenáročná květina

Muškáty nejsou na pěstování nějak zvlášť náročné. Většinu druhů můžete pěstovat klasicky, jako naši předkové, v truhlících nebo na zápraží oken. Rostlince pomůže občasné přihnojování, pravidelná zálivka, ale jinak nic zvláštního nepotřebuje. Na zimu je dobré muškát uložit dovnitř, na suché a světlé místo, kde vydrží až do jara. Sotva se oteplí, stačí rostlinku vyndat ven, zkrátit její vytáhlé výhonky a nechat ji hezky obrůst.

Barometr přátelství

Pelargonie byla pro naše předky velice důležitou rostlinkou. Darovávali si ji mezi sebou jako rostlinku přátelství. Když muškát prospíval, bylo všechno v pořádku. Ale jakmile začal chřadnou a skomírat, značilo to, že i tohle lidské spojenectví je v troskách… Proto se všichni snažili, abych jejich muškáty vypadaly krásně, zdravě a plné síly. Rostlinka měla i svůj praktický rozměr. Na oknech fungovala jako ochranka proti otravným komárům a bodavému hmyzu, který svou vůní odpuzovala. Muškáty se používaly i v léčitelství jako první pomoc při střevních problémech, kožních onemocnění a bolestech hlavy. A co si můžete z muškátu připravit vy?


Muškátové kloktadlo

Omyjte dva listy muškátu a zalijte je 200 ml vroucí vody. Nálev nechte zhruba 20 minut odstát a poté použijte jako kloktadlo. Roztok obsahuje látku geranium, která ulevuje při bolestech či zánětech v krku.

Obklad na bolavé klouby

Dva středně velké listy muškátu omyjte. Jeden z nich nasekejte nožem nadrobno. Drť navrstvěte na muškátový list, přiložte na bolavé místo a ovažte látkou k tělu. Obklad nechte působit celou noc. Ráno byste měli pocítit úlevu.

Maska proti akné a černým tečkám

Tři listy muškátu opláchněte a nasekejte nožem. Jemnou drť smíchejte se lžičkou jogurtu a výslednou masku naneste na obličej. Nechte působit zhruba 30 minut, dokud sama neztuhne. Poté ji smyjte. Maska obsahuje látky, které odstraní mrtvé kožní buňky a zmírní zanícenou pokožku.

Pleťové tonikum pro mastnou pleť

Ideální věc pro puberťáky nebo pro ty, kteří bojují s pupínky! Postup je jednoduchý: Zalijte dva lístky muškátu zhruba 100 ml vroucí vody. Nálev nechte 20 minut odpočinout a poté si jím otřete pleť. Při pravidelném použití brzy uvidíte výsledky!

Sladká muškátová tečka na závěr:

Naše babičky používaly muškáty do sladkých pokrmů. Dochucovaly jimi džemy a při pečení buchet jimi vykládaly i pekáč. Muškátové listy se vkládaly coby sladká ozdoba nápojů. Leckdy se dokonce zamrazovaly do ledových kostek!

Související články

Zdroje: www.primanapady.cz