Káva je jedním z nejpopulárnějších nápojů světa. Pakliže ji konzumujeme v bezpečné míře, podporuje imunitu a zdraví organismu. Alkanoid kofein, obsažený i v čaji, zase povzbuzuje srdeční činnost.

Mezi mýty i jeden o vlasech

Káva obsahuje desítka až stovky látek o jejichž účincích se dodnes vedou debaty. Nepražená kávová zrna obsahují 5 – 15 % cukrů, 15 – 20 % bílkovin, 20 – 25 % tříslovin, 10 – 15 % vody a 10 až 20 % tuku v závislosti na odrůdě kávy.

Charakteristická černá barva kávy, a její aromatická vůně – oboje na svých vlasech pocítíte… V mnoha studiích, jež se kávě v posledních letech věnovaly, i proto, aby vyvrátily mýty o její škodlivosti, se objevily i takové, jež poukazují na účinky kávy na rychlost růstu vlasů.

Káva a růst vlasů

Káva může být pro vlasy prospěšná. Díky tomu, že kofein krátkodobě zvyšuje krevní oběh, zvyšuje tím i prokrvení vlasové pokožky.

Dobré prokrvení vlasové pokožky zase zvyšuje přísun výživných látek a podporuje růst vlasů. Přímou masáží vlasové pokožky pomocí kávy stimuluje obsažený kofein vlasové folikuly a urychluje růst vlasů.

Pes je náš nejlepší kamarád, společník a mazlík. Čím víc lásky mu dáte, tím víc vám ji oplatí. Co když ale od něj očekáváte, že bude zároveň neúprosným hlídačem a ochrání váš dům před útokem zlodějů? Je k tomu potřeba nějaká zvláštní výchova?

Jak postupovat při kávové vlasové lázni?

Kávu nejprve uvařte (jako pravou tureckou, tedy nepřelévat, ale přímo vařit kávu s vodou) a pak nechejte zchladnout. Nejlepším je ji nalít do nádoby s rozstřikovačem. Po běžném umytí vlasů šampónem nastříkejte kávu na vlasovou pokožku a nechejte působit, klidně i 30 minut.

Následně vlasy opláchněte a pokračujte s péčí jako obvykle.

Při pravidelném používání kávové lázně zaznamenáte méně vypadaných vlasů a budou vám růst rychleji.

Pozitivní efekt a barva vlasů

Dívky s tmavými vlasy zjistily, že káva je skvělým pomocníkem pro zvýraznění barvy vlasů. Existují o tom videa na YouTube i spousta internetových diskusí.

Chcete-li ztmavit své vlasy, uvařte velmi silnou kávu, a i v tomto případě ji nechte zchladnout. Opatrně kávu nalijte do vlasů a počkejte, aby ji vlasy řádně absorbovaly.

Pozor i na skvrny od kávy na světlém oblečení nebo v domácnosti – je to podobně jako s chemickými barvami na vlasy – jsou těžko odstranitelné.

Ideální je aplikace kávy na vlasy ve sprchovém koutě a doporučuje se i používat koupací čepici. Kávu nechte působit co nejdéle a poté vlasy řádně opláchněte.

Kávová hydratační maska

Pokud nechcete zvolit tuto metodu a samy máte vlasy dostatečně tmavé, kávu můžete použít i jako silnou hydratační masku. Před použitím kondicionéru přidejte do dlaně kávovou sedlinu. Vlasy budou oslnivě lesklé a budou působit půvabným tónovaným dojmem.

Proteinové mytí

Pokud vaše vlasy vyžadují proteinové mytí, jsou vysušené nebo se třeba potýkají s hydratační únavou, doporučujeme smíchat žitnou mouku se žloutkem a medem nebo použít kvásek. Fermentované produkty vlasům obecně svědčí. Dá se zalít výluhem (ibišek, heřmánek, kopřiva) nebo opět - kávou.

Zdroje:

https://akademie.inhair.cz/pece-o-vlasy-a-kava/

https://www.kudrnatevlasy.cz/blogs/curly-girl-metoda/curly-girl-metoda-a-no-poo-myti