Za spoluviníka lupovitosti je považována kvasinka Malassezia globosa, která patří k běžné kožní flóře člověka. U lidí trpících vypadáváním lupů se však vyskytuje až dvojnásobně. Tato mikroskopická houba se živí tuky, které jsou hlavní složkou kožního mazu. Dalšími příčinami vzniku lupů může být sklon k zánětům pokožky, nepravidelné mytí vlasů, stres nebo používaní nevhodných kosmetických přípravků. Za lupy však může také nesprávný jídelníček, v němž chybí minerály a vitamíny.

Ústní voda na lupy

Ústní voda nepomáhá pouze s čerstvým dechem. Z počátku bylo několik produktů inzerováno jako přípravky na čištění ran nebo se používaly k léčbě plísňových infekcí. Ústní voda obsahuje éterické oleje, jako je mentol, thymol, methylsalicylát a eukalyptol. Tyto přísady mají antiseptické a antifungální vlastnosti. Methylsalicylát má také protizánětlivý a chladicí účinek, proto může zklidnit svědění pokožky jak na hlavě, tak po celém těle. Pokud chcete používat ústní vodu také proti lupům, kupte si takovou, která obsahuje tea tree olej. Tento olej má skvělé dezinfekční, antiseptické, antimykotické a hojivé účinky. Dokáže také pročistit vlasové folikuly, vyživit kořínky a vlasy hydratovat. Protiplísňové a uklidňující vlastnosti ústní vody podpořené tea tree olejem mohou pomoci lupy potlačit.

Co potřebujete pro svůj domácí prostředek proti lupům

Nemusíte chodit do lékárny nebo si kupovat drahé přípravky. Zkuste si vyrobit prostředek proti lupům doma. Budete potřebovat ústní vodu, vodu a láhev s rozprašovačem. Ústní vodu zřeďte normální vodou v poměru 1:1 a dobře promíchejte.

Jak si umýt vlasy ústní vodou

Vlasy si umyjte šampónem a opláchněte ho. Vyždímejte přebytečnou vodu a směs si nastříkejte přímo na pokožku hlavy. Nechte působit po dobu 5 minut a důkladně omyjte. Léčbu provádějte 1krát týdně po dobu 6 týdnů.

Lokální léčba

Ústní vodu můžete použít také lokálně. Namočte bavlněný kapesník do jedné lžíce ústní vody a dejte si ho na hlavu. Nechte působit 5-10 minut a poté si umyjte vlasy šampónem. Opakujte 2-3krát týdně po dobu 2 týdnů.

Pro poškozené vlasy

Pokud máte poškozené vlasy, zkuste smíchat 2 lžíce ústní vody se 2 lžícemi kokosového oleje. Ten proniká do vlasu a hydratuje jej. Nejprve si umyjte vlasy šampónem a vytlačte přebytečnou vodu. Poté se předkloňte a směs si nalijte na pokožku hlavy, vmasírujte a nechte působit 5 minut. Vlasy opět omyjte. Provádějte 3krát týdně po dobu 2 týdnů.

Kdy ústní vodu neaplikovat?

Pokud máte pokožku hlavy podrážděnou nebo jinak poškozenou, směs s ústní vodou nepoužívejte. Alkohol v ní obsažený by vás mohl pálit a pokožku ještě více vysušit.

Zdroje: www.radcevyzivou.cz, www.prozeny.cz a www.bety.cz