Nejen strava a pití jsou pro náš organismus důležité. Velký podíl na celkovém stavu našeho organismu má i kvalita spánku. Aktivní odpočinek je skvělý, ovšem tělo potřebuje čas na regeneraci a ta se děje výhradně během spánku. Jakmile začnou potíže se spánkem, většinou s nimi přicházejí ruku v ruce i další neduhy. Noční odpočinek totiž ovlivňuje celou škálu pochodů v lidském těle a dokonce i to, zda se podaří zhubnout přebytečná kila, anebo budeme naopak tloustnout.

Spánek jako lék

Během nočního odpočinku a hlavně během doby, kdy spíme, se z mozku uvolňují emoční toxiny. Ty nastřádá náš hlavní myslící orgán během celého dne a noc je doba, kdy je potřeba se jich pro jeho správné fungování zbavit. Navíc během spánku dochází k obnově vitality, psychické i fyzické. Zároveň působí dobrý a hlavně kvalitní spánek jako prevence proti nejrůznějším druhům nemocí. Lidé, kteří nemohou dobře spát, jejich spánek je přerušovaný, anebo se často nedostaví a lidé tak trpí insomnií, mohou častěji trpět kardiovaskulárními nemocemi, depresí a zvyšuje se i sklon k obezitě.

Spánkem proti Alzheimerově chorobě

Budete překvapeni, ale kvalita spánku ovlivňuje i správnou činnost našeho mozku, přesněji řečeno kvalitu paměti. Lidé, kteří trpí nespavostí, se potýkají s výpadky paměti a jejich mozek není schopen se soustředit tak, jako u lidí, kteří spí bez potíží. Dobrý spánek je také prevencí proti Alzheimerově chorobě.

Zvolte správnou polohu

Spousta lidí řeší hloubku spánku a metody usnutí. To vše jde ale ruku v ruce s tím, jakou polohu při spaní preferujeme. Není nic horšího, než když se převalujete z boku na bok a ne a ne usnout. V jaké poloze je nejvhodnější spát a které se naopak raději vyhnout?

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Spousta lidí miluje spaní na břiše a namítají, že jedině tak se dobře vyspí. Při této poloze se může zlepšovat trávení a pomůže proti chrápání. To jsou ale všechny její výhody a dle vědců se jedná spíše o nejhorší polohu při spánku vůbec. Velká zátěž je vyvinuta na pohybový aparát, trpí zejména krční páteř a bedra. I další oblíbená spací poloha, poloha plodu, nesvědčí páteři a jakkoliv se můžete cítit dobře během spánku, ráno bude o poznání krušnější.

Pravý nebo levý bok?

Poloha na boku už patří mezi ty vhodnější. Zde je ale nutné velmi dobře rozlišit, na kterém boku spíte. Pokud se přetočíte na pravý bok, můžete si zadělat na pálení žáhy a reflux. To lze samozřejmě jednoduše vyřešit. Večeřte střídmě a těsně před spaním nepijte alkohol.

Levý bok je pro spaní také jednou z těch vhodnějších poloh. Žaludek při spaní na lévém boku je volný, tudíž může lépe zpracovávat potravu, zároveň dle ajurvédského učení prospívá spánek na levém boku srdci a proudění lymfy. Na druhou stranu jsou i orgány, kterým zcela nesvědčí. Spánek na levém boku negativně ovlivňuje játra, plíce a ledviny.

Vítěznou spánkovou polohou je poloha na zádech. Je vhodná při boji proti bolesti zad, také snižuje tvorbu vrásek a ulevuje všem, kteří mají potíže s pálením žáhy nebo refluxem. Jedinou vadou na kráse u této polohy je skutečnost, že může zhoršovat chrápání.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, vitalweb.cz, www.prozeny.cz, www.nzip.cz