Může se zdát, že některé dny už připomínají jarní počasí. Nenechte se ale mýlit! Mráz a studený vítr dokážou svést ještě velkou roli, co se týče chřipky a dalších respiračních onemocnění. Čepice však před nimi dokáže tělo ochránit, a proto se jí nevzdávejte, i kdyby vám neslušela. Zdraví máme jen jedno a není radno si s ním zahrávat.

Prochladnutí celého těla

Podívejte se na video, jaké triky a recepty vás dokážou vyléčit při chřipce a nachlazení:

Zdroj: Youtube

Organismus se snaží v zimě ochránit nejdůležitější orgány těla, jako jsou srdce a mozek. Pokud však vyjdete ven bez pokrývky hlavy, teplo bude unikat z těla, načež vám začne být zima. Proto se organismus zaměří na vaši hlavu, aby ji zahřál. Kvůli tomu se namáhá celková imunita a může hrozit nejen viróza, ale také vznik zánětu močových cest nebo akutních bolestí zad.

Silné bolesti hlavy

Prvotní nachlazení se nemusí zrovna projevovat teplotami, ale spíše silnou bolestí v čele nebo nad horní čelistí. Pokud nebudete tuto nemoc léčit včas, zánět nosohltanu se může rozšířit až do oblasti středouší, kde způsobí zánět středního ucha. Tato nemoc už je však velmi závažná a bolestivá, se kterou vás neminou ani vysoké teploty.

Zhoršení dosavadního onemocnění

Pokud máte kašel nebo rýmu a vyjdete na mráz bez čepice, může to mít fatální následky na vaše zdraví. Rýma může vyvrcholit až v nepříjemný zánět nosních a čelistních dutin. To se projevuje jako nesnesitelná bolest zubů, která vás donutí navštívit zubaře. Proč si zadělávat na takové problémy, když se stačí pouze teple obléct?

Negativní teplotní šoky

Pro tělo není ani dobré, když ho vystavíte rychlým změnám okolních teplot. Zakrytím hlavy, rukou i krku zmírníte tyto teplotní šoky, které nastávají, když vycházíte z teplého domu ven na mráz a naopak. V případě, že byste nebyli dostatečně oblečení, vám může hrozit i angína. Při jejím poctivém nedoléčení se pak může vracet nebo přerůst v chronickou, která je doprovázena záněty dutin a uší.

Poškození vlasů mrazem

Negativní působení mrazu a studeného větru postihuje také vlasy, nemluvě pak o těch mokrých. Chladné počasí vlasy zjemňuje a ty pak více elektrizují z dehydratace. Jestliže chodíte v zimním období do bazénu nebo si hlavu myjete ráno, než odcházíte ven, pak mráz dokáže narušit strukturu vašich vlasů. Následná péče bývá velmi náročná.

Zdroje: urmc.rochester.edu, mapoambulance.cz, prozeny.cz, region.rozhlas.cz