Slaná voda pomáhá léčit

Nebudeme chodit kolem horké kaše. Léta zkušeností i vědecké studie potvrzují, že výplachy dutin, ale také kloktání solného roztoku, zkracují dobu trvání rýmy i dalších nepříjemných projevů nachlazení. Studií o účincích solného roztoku se zabýval tým profesora Azize Sheikha z univerzity ve skotském Edinburghu. Sám profesor už po první studii na toto téma doufal v pozitivní účinky i při dalších onemocněních a měl pravdu. Výplachy slanou vodou se osvědčily i pro alergiky a astmatiky.

Proč je slaný roztok lepší než obyčejná voda?

Správě rozmíchaný solný roztok, na rozdíl od obyčejné vody, nedráždí sliznice. Solný výplach fyzicky očistí dutiny, a protože působí i antiviroticky, zbaví nos přítomných virů, ale také alergenů. Samozřejmě nejde o vyléčení do druhého dne, nicméně rozhodně lze pozorovat kratší dobu průběhu onemocnění.

Jaký roztok soli se používá?

Ideální tekutinou pro výplach dutin je fyziologický roztok, tedy 9 g soli rozmíchané v jednom litru čisté převařené vody. Roztok smíchaný v tomto poměru je také označován NaCl 0,9% a je běžně používán ve zdravotnictví. Domácí výroba roztoku není složitá. Takto koncentrovaný roztok vody a soli je šetrný k dutinám a nedráždí sliznice, což je během rýmy, kdy trpíme přecitlivělostí nejen nosu, ale také očí, velmi důležité.

Aplikaci solného roztoku zvládnou i děti

Roztok se aplikuje do nosní dírky pomocí speciální konvičky nebo stříkačky o větším obsahu. Aplikace se provádí v mírném předklonu, aby voda mohla protékat jen nosními dírkami, zatímco ústy můžete volně dýchat. I v případě oteklých sliznic lze výplachy provádět. Nosní dírkou nalijete roztok do nosu a necháte působit po dobu zhruba pěti až deseti vteřin. Postup několikrát zopakujte, až docílíte průchodnosti a roztok bude odtékat druhou dírkou ven.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org, https://www.novinky.cz, https://flucamp.com