Nadměrná konzumace cukrů a její důsledky
9. 3. 2018

Nadměrná konzumace cukrů a její důsledky

Cukr a jeho vliv na zdraví je časté a hojně diskutované téma. Jak vlastně cukr škodí zubům? Co je cukrovka a jak vzniká? Proč konzumace „prázdných“ kalorií vede k obezitě?

Sacharóza se používá jako nejběžnější sladidlo. Její nadměrná konzumace však může být příčinou mnoha zdravotních problémů. Způsobuje změny ve střevní mikroflóře, má vliv na naši náladu a některé studie dokonce ukazují souvislost se zhoršením paměti, orientace a logického uvažování. Škodlivost sacharózy máme však spojenou hlavně se zubním kazem a cukrovkou.

Zuby kazí bakterie

Už v ústech začínají první problémy spojené s Cukr láká, ale škodínadměrnou konzumací sladkého. Zubní kaz je jedním z nejčastějších onemocnění, ale příčin jeho vzniku je více, většinou jde o spojení špatné zubní hygieny s nevhodnými stravovacími návyky. Právě přijaté cukry se stávají potravou pro bakterie usazené v zubním plaku. Tyto mikroorganismy (Streptococcus mutans nebo Leuconostoc mesenterides) využívají cukry a přeměňují je na organické kyseliny. Na povrchu zubů díky tomu klesá pH a kyselé prostředí rozrušuje základní ochranné vrstvy zubů, odvápňuje sklovinu a snižuje její tvrdost. Nejlepší prevencí zubního kazu je důsledné odstraňování zubního plaku čištěním, včetně prostor mezi zuby, omezení sladkostí a pravidelné návštěvy zubního lékaře.

Jak vzniká cukrovka?

Úplavice cukrová (diabetes mellitus) je časté civilizační onemocnění. Rozlišujeme dva základní typy, diabetes I. typu a diabetes II. typu, které mají podobné příznaky, ale jiné příčiny vzniku.

Sacharóza přijímaná v jídle je disacharid, skládá se z molekuly fruktózy a molekuly glukózy. Glukóza je základní zdroj energie, tkáně i buňky ji potřebují, proto jeHladina krevního cukru je důležitá v krvi neustále přítomna. Po vydatném jídle (především po potravinách s vysokým glykemickým indexem), se hladina glukózy v krvi zvýší víc, než je potřeba. V tu chvíli nastupují B (beta) buňky slinivky břišní a produkují inzulin. Tito pracovití služebníci jsou však v případě cukrovky I. typu napadeni buňkami vlastního imunitního systému. Tvorba protilátek proti vlastním B buňkám je zakódovaná v genetické informaci potencionálního diabetika ještě před propuknutím nemoci. Spouštěcím mechanismem může být odpověď obranného systému například na běžnou virózu nebo setkání s alergenem. Na propuknutí cukrovky může mít vliv i nadměrné zatěžování B buněk, třeba při zbytečně velkém příjmu na sacharidy bohatých potravin.

Cukrovka II. typu

Dlouhodobá vysoká produkce inzulinu kromě Obezita a cukrovka jdou ruku v rucetoho podněcuje tvorbu tuků – z nadbytku cukrů tloustneme. Kvůli přebytkům tuků tkáně ztrácejí schopnost přijímat glukózu. A rozjede se začarovaný kruh. Slinivka je nucena produkovat stále více inzulinu, protože hladina glukózy v krvi neklesá. Přestože je inzulinu v krvi dost, glukóza nemůže být vstřebávána do buněk. Slinivka tedy produkuje inzulinu dost, ale tělo je na něj „rezistentní“. Cukrovka II. typu je na světě. Může nastat i případ, kdy buňky slinivky břišní jsou již vyčerpány z nadměrné tvorby inzulinu a zanikají, rozvine se tedy navíc ještě diabetes I. typu. Přesto, že je diabetes II. typu označován jako diabetes dospělých, objevuje se v současnosti i u děti a mladších jedinců. Příčina je jasná, nezdravý životní styl s nedostatkem pohybu a nevyváženou stravou.

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS