Pocení má většina z nás spojeno s nepříjemnými pocity. Ovšem z anatomického hlediska se jedná o velice důležitý proces, který je ukazatelem celkového zdravotního i fyzického stavu našeho těla. Sem tam se pořádně vypotit je zdravé. Dochází k detoxikaci organismu, tělo se postupně ochlazuje. Nadměrným pocením bez vnějších příčin se zábyvali ve své studii vědci a došli k závěru, že může signalizovat i mnohé nepříjemné nemoci.

Co je normální pocení?

Věděli jste, že během jednoho jediného dne vypotí průměrný člověk při běžném režimu až 1 l potu? V případě, že sportujete, vypotíte stejný obsah už během jediné hodiny. Množství vyloučeného potu také ovlivňuje váš momentální věk, jídelníček, stav hormonů a užívané léky.

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza

Vylučování většího množství potu má řadu příčin a někdy může být příznakem závažného zdravotního problému. Nadměrným pocením tělo ztrácí cenné látky a vodu. Proto je nutné nejen doplňovat minerály, ale dodržovat i správný pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. O hyperhidrózu se jedná tehdy, když se tělo nadměrně potí v situacích, kdy by to tak být nemělo. Tedy za normálních okolností, bez ohledu na tělesnou námahu nebo okolní teplotu.

Jakou roli hraje pot

Kromě toho, že pot pomáhá udržet stálou tělesnou teplotu, zároveň zbavuje organismus škodlivých látek. Množství vylučované tekutiny nadměrně stoupá například během zvyšující se teploty a horečky, v teple a horku nebo při zvýšené tělesné námaze. Na zvýšené tvorbě potu se podílejí i nevyrovnané emoce, například stres, obavy nebo nejistota.

Hyperhidróza má dva typy

1. primární

V případě tohoto nadměrného pocení se většinou jedná o dědičnou záležitost. Projevuje se už od dětství a trpí jím 30 až 50 % jedinců.

2. sekundární

Tento typ hyperhidrózy je projevem vedlejších účinků některých léků, ale také změněným zdravotním stavem. Převážně se jedná o příznaky onemocnění srdce, neurologické potíže, poruchy funkce nadledvin nebo infekční nemoci jako například TBC či HIV. Stejně tak sem lze zařadit i mnohá plicní onemocnění, diabetes a různé hormonální nerovnováhy.

Nepodceňujte návštěvu lékaře

Obtěžuje vás nadměrné pocení už delší dobu? Jestli na sobě pozorujete tento jev po dobu 4 až 6 měsíců několikrát denně či týdně a značně vás omezuje v soukromém i profesním životě, neváhejte navštívit lékaře. Alespoň si ujasníte, co je příčinou nadměrného pocení a absolvujete komplexní vyšetření s návrhem vhodné léčby. Samozřejmě nezapomeňte i na podpůrnou funkci bylinek, jako jsou například šalvěj, kopřiva nebo přeslička.

Zdroje: www.cpzp.cz, www.zdravi.euro.cz, www.sibyl.cz