obrázek z archivu ireceptar.cz

Nadměrné solení ohrožuje zdraví

Sůl se jako přísada pokrmu objevila asi před pěti tisíci lety, předtím člověk přijímal zhruba 1 gram soli denně. Evropané dnes snědí 8 až 12 g soli za den, přitom Němci, Rakušané či Švýcaři si vystačí se 6 g, Češi spotřebují 14 až 15 gramů.

Doporučená denní dávka soli činí pro dospělého pouhých 5 g, pro děti se doporučují dávky mnohem nižší. Ve vyspělých zemích má zhruba třetina populace zvýšený krevní tlak a právě ten bývá často branou k mnohem závažnějším zdravotním problémům, jakými jsou choroby srdce a cév.

Vztah mezi zvýšeným příjmem soli a hypertenzí nelze pominout. Více než 70 % populace v Česku totiž reaguje na nadbytečný příjem soli zvýšením krevního tlaku, přičemž hypertenzí trpí v ČR téměř 50 % dospělé populace. Odborníci z Ministerstva zdravotnictví České republiky tvrdí, že snížením denního příjmu soli na zhruba polovinu by se v Česku výskyt cévních mozkových příhod snížil o čtvrtinu a výskyt kardiovaskulárních onemocnění o 17 %. Proto je v této oblasti velice důležitá prevence a osvěta.

nadměrné solení souvisí s vysokým krevním tlakemnadměrné solení souvisí s vysokým krevním tlakemAutor: Archiv ireceptar.cz

Počátky hypertenze je třeba hledat již v dětském věku, bohužel již u dětí denní příjem soli významně překračuje doporučené normy.

„Až 80 % kojenců dostává ve 2. polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí a u starších dětí se to týká prakticky všech,“ říká prof. Jan Janda z České pediatrické společnosti.

Zvýšený příjem soli navíc vyvolává pocit žízně a při dnešní oblibě slazených nápojů vede jejich konzumace ke zvýšenému příjmu kalorií a tím k nadváze až obezitě, která je rovněž vysoce rizikovým faktorem pro hypertenzi.

Snížení příjmu soli je tak jednou z nejefektivnějších cest v prevenci nemocí srdce a cév. Proto bychom měli vědět, že nejvíce soli v současnosti přijímáme z vyrobených a zpracovaných potravin (80 %), pouze 10 % tak připadá na její přídavek při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně.

mořská sůlmořská sůlAutor: Archiv ireceptar.cz

Závěr je jasný: Vyhýbejme se pokud možno průmyslově vyrobeným potravinám, vybírejme z nich pouze ty s nižším obsahem soli a při domácím vaření část soli nahrazujme bylinkami a kořením.

Průměrné množství kuchyňské soli ve vybraných potravinách

 

Výrobek Gramů kuchyňské soli (NaCl) ve 100 g výrobku Výrobek Gramů kuchyňské soli (NaCl) ve 100 g výrobku
Rohlík 0,6 Krajíc chleba 0,9
Niva 3,5 Balkánský sýr 3,3
Tavené sýry 2,3 Párky 6,2
Trvanlivé salámy 2,0 Šunka 1,8
Arašídy pražené solené 0,5 Bohemia chips alpská sůl 1,5
Popcorn slaný 2,5 Olivy 6,0
Slané tyčinky 8,0 Burger 2,0
(ha)

Akční letáky