Nádory vyskytující se v oblasti krku celosvětově patří mezi sedm nejčastějších typů rakoviny. Častěji jimi onemocní muži, například v Evropské unii je to u mužských pacientů čtvrtý nejčastější typ rakoviny. Riziko stoupá s věkem, více než polovina případů je diagnostikována u pacientů starších šedesáti let.

Příznaky se mohou značně lišit v závislosti na tom, kde přesně je nádor umístěn. V dutině ústní mohou být napadeny rty, jazyk, sliznice tváře či dásně. V takovém případě se objevují na dotyčných místech vřídky či bulky, které neustupují, nemizí a jsou bolestivé. Rakovina může napadnout i slinné žlázy, pak jsou nejčastějším příznakem otoky tváře, krku nebo úst, často je otok na místě, kde připomíná příznaky příušnic. Otok někdy může doprovázet ztráta citlivosti dotyčné tváře.

Rakovina hrtanu je charakterizována dlouhotrvajícím chrapotem, přidat se může obtížné polykání, dušnost, neustupující kašel a otoky krku. Nádor v hltanu na sebe upozorňuje bolestí v krku, obtížným polykáním, pocitem „knedlíku v krku“ a zápachem z úst. Pokud se nemoc dále šíří, napadá i žvýkací svaly, takže je pro pacienta obtížné otevírat ústa. Nádory v nose či vedlejších nosních dutinách se projevují krvácením z nosu, pocitem ucpaného nosu, obzvláště jedné nosní dírky, výtokem z nosu a oslabením čichu.

Diagnostika je poměrně obtížná, protože zpočátku příznaky vypadají jako běžné onemocnění horních cest dýchacích. Na rozdíl od obyčejného nachlazení ale neustupují. S přetrvávajícím kašlem, chrapotem či obtížným a bolestivým polykáním bychom proto měli vždy navštívit lékaře. Čím dříve je diagnóza stanovena a začne se s léčbou, která obvykle zahrnuje chirurgický zákrok a chemoterapii či radioterapii nebo jejich kombinace, tím lepší prognózu pacient má.

Pozitivním momentem této skupiny diagnóz je, že v jejich případě existuje účinná prevence. Více než 80 % pacientů totiž představují kuřáci. Kouření cigaret, doutníků, dýmek, ale i vodních dýmek nebo žvýkání tabáku je výrazným rizikovým faktorem vzniku těchto nádorů, v případě onemocnění pak zhoršuje jeho prognózu. Ještě nebezpečnější je kombinace s alkoholem, neboť alkohol působí na sliznice jako rozpouštědlo a umožňuje snazší průnik karcinogenních látek do buněk. Člověk konzumující nadměrně alkohol má navíc oslabenou imunitu, trpí nedostatkem vitaminů, většinou příliš nedbá na hygienu ústní dutiny, což vše přispívá k rozvoji zhoubného onemocnění. Mezi další rizikové faktory patří infekce lidským papilomavirem, ke které může dojít například při orálním sexu, kdy riziko stoupá s počtem sexuálních partnerů nebo dlouhodobý pobyt či práce v silně znečištěném prostředí. Určitou roli mohou hrát také genetické predispozice.

Rakovina krku rozhodně není lehké onemocnění, a pokud přijdeme k lékaři pozdě a nádor je již v pokročilém stadiu, naše šance nejsou příliš vysoké, v takovém případě se pětileté přežití podaří jen 10–15 % pacientů. Na rozdíl od jiných typů rakoviny ale máme možnost její riziko výrazně snížit zdravým životním stylem. Je to proto do značné míry na nás.

Zdroje: www.medimerck.cz, zdravi.euro.cz, www.novinky.cz