Lidé jsou tak individuální „produkty“, každý z nás je originál, že se o nich dá jen těžko říct něco všeobecně a závazně platného. To se týká i tělesné váhy. Vinou módního průmyslu mají stamiliony lidí komplexy kvůli své postavě a firmy vyrábějící lektvary na hubnutí zase miliardové zisky.

Na stranu křižáckého tažení proti nadváze byl postaven i BMI, index tělesné hmotnosti, který původně sloužil jen jako pomocný údaj pro uzavírání životních pojistek.

Řada zkušených lékařů ovšem ví, že u některých typů lidí mírná nadváha nevadí. Ba naopak, může být prospěšná! Zní to kacířsky, viďte.

Proto také vzbudilo velký ohlas zveřejnění zprávy Katheriny Flegalové z amerického Národního centra zdravotních statistik. Připravila tzv. metaanalýzu, zpracovala 97 studií provedených v posledních letech, které zahrnovaly údaje o téměř třech milionech lidí. Došla při tom k převratnému závěru: „Lidé označovaní podle mezinárodních standardů jako ,s nadváhou‘, mají o 6 % nižší riziko úmrtí než lidé s ,normální‘ váhou.“

Jak je to možné?

Vtip je v tom, že nadváha škodí hlavně v nižším věku. U lidí ve věku středním a vyšším (zde defi nováno jako 50+), zvlášť pokud už trpí nějakou nemocí, naopak pár kilo navíc spíše pomáhá! „Samozřejmě nehovoříme o obezitě, ta je nebezpečná v každém věku,“ dodává Katherina Flegalová, jejíž práce zvedla v USA vlny souhlasu i odporu.

Někteří experti ale tvrdí, že v praxi jsou její závěry dávno využívány, jejich zveřejněním však prý dala zbraň do ruky firmám vyrábějícím nezdravé potraviny.