Nemáte čas na poklidný oběd, a tak do sebe rychle naházíte jídlo, abyste zase mohli jít? Toto bývá nejčastější příčinou nadýmání, jelikož spolu se sousty spolknete velké množství vzduchu, který následně zatěžuje celý trávící systém. Vzduch v břiše tak může způsobovat velmi bolestivou koliku, která není nic příjemného. Nadýmání je také spojeno s nezdravou stravou, sycenými nápoji a žvýkáním žvýkaček.

Zajímavé informace o nadýmání a jak se ho zbavit, můžete zjistit v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Koření proti nadýmání

Jestliže vás trápí nadýmání a plynatost častěji, přidávejte do jídel koření, které vám zaručeně uleví. Začněte používat více kmínu, pepře, majoránky, koriandru, papriky, hořčice, anýzu, bazalky nebo tymiánu. Nemusíte se u nich ani bát, že byste to s nimi přehnali, jelikož u těchto koření nehrozí žádné předávkování.

Které potraviny způsobují nadýmání

Nadýmání často postihuje rovněž ty, kteří mají slabé zažívání. Pokud jste jedním z nich, měli byste se vyhýbat konzumaci koláčů, buchet, kynutých knedlíků, kvašeného zelí, kapusty, sladkostí i čerstvého měkkého chleba. Jsou to potraviny, které zvyšují tvorbu plynů ve střevech, což se pak projevuje křečemi v břiše.

Zvyšte příjem vlákniny

Pokud vás nadýmání trápí skoro po každém jídle, zařaďte do svého jídelníčku více vlákniny. Konzumujte banány a jablka, kysané mléčné výrobky, celozrnné obiloviny, brambory, ořechy a čerstvou zeleninu, především okurky, rajčata nebo červenou řepu. Na jídlo si udělejte čas, nepřejídejte se a jezte v klidu.

Bylinky proti nadýmání

Jakmile vás začne trápit nadýmání, připravte si bylinné čaje, které vám dokážou pomoct rychle a efektivně. Nejlepší volbou proti nadýmání je heřmánkový či meduňkový čaj. Pokud jste měli tučný a těžko stravitelný oběd, připravte si čaj z hluchavky, pelyňku nebo tymiánu. Při plynatosti kojících žen jsou skvělé směsi z fenyklu, levandule a natě jeřabiny. Malým dětem naopak pomůže čaj z máty a lipového květu.

Zapomenutý přírodní lék proti nadýmání

Nadrťte si 100 g lněných semínek, přidejte 50 ml slunečnicového oleje a 50 g medu. Vše smíchejte dohromady a přírodní lék máte hotový! Jezte jednu lžíci každé ráno nalačno. Tato dávka vám vydrží na dva týdny, přičemž ji skladujte v lednici. Veškeré ingredience obsahují cenné vitaminy a minerály, které pomáhají i proti zánětu žaludku.

Související články

Zdroje: blesk.cz, bylinkyprovsechny.cz, lekarna.cz