Proč jsou naklíčená semena zdravá?

Naklíčením semen se podstatně zlepšuje jejich stravitelnost – při klíčení přijímá zrno vodu, čímž se aktivují enzymy a dochází ke štěpení organických látek. Škrob se štěpí na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny.

Až několikanásobně roste obsah vitaminů, zejména skupiny B, C, E, A. Zrno produkuje celou řadu hodnotných látek, které náš organismus potřebuje zvláště v zimě, kdy míváme na talíři méně čerstvých potravin. Klíčky luštěnin se odpradávna používaly při otocích, svalových křečích, trávicích potížích a při problémech s vyrážkami a ekzémy.

Jak začít?

Bez ohledu na zvolenou metodu pěstování musíme dodržovat dvě základní pravidla. Nejprve je nutné semena důkladně umýt a nechat přes noc v misce s vlažnou vodou. Na šálek semen nalijeme čtyři šálky vody. Potom je třeba vodu scedit, semena důkladně propláchnout a pak je nasypat do vhodné nádoby, kde budou klíčit. Během několika následujících dní musíme semena znovu propláchnout, a to jednou až dvakrát denně podle odrůdy a momentální vlhkosti vzduchu.

Klíčení na misce

Semínka rozhodíme na vlhkou papírovou utěrku a zakryjeme je podobným materiálem. Horní papír udržujeme vlhký, jakmile semínka vyklíčí, odstraníme ho. Na okenním parapetu se rostlinky více zazelenají.

Klíčení ve sklenici

  1. Namočená semena vložíme do zavařovací sklenice a hrdlo překryjeme gázou. Sklenici položíme na bok do misky a uložíme v teplé místnosti do tmavého teplého kouta.
  2. Podle potřeby, nejméně dvakrát denně, proplachujeme. Naplníme sklenici do půlky vodou, znovu na hrdlo navlékneme gázu, semínka lehce promícháme a přes gázu scedíme vodu. Necháme klíčit, dokud klíčky nedosáhnou požadované délky.
  3. Pokud chceme mít klíčky zelené, položíme sklenici na jeden až dva dny na parapet. Pak klíčky propláchneme na cedníku.

Metoda klíčení na misce je nejjednodušší, ale nehodí se pro všechny druhy semen. Metoda ve sklenici se hodí pro semena, která se musí při klíčení proplachovat. Jakmile jsou naklíčená, uložíme je do chladničky, což zastaví jejich růst.

Vhodné druhy ke klíčení

K nejznámějším jedlým naklíčeným semenům patří hořčice a řeřicha, přičemž čínské restaurace se zasloužily o to, aby se do povědomí dostaly také naklíčené fazole. Existuje však řada dalších chutných klíčků. Semena se dají sehnat v obchodech se zdravou výživou, od prodejců osiv i v běžných obchodech (například čočka, hrách, cizrna). Jsou vynikající nejen co do chuti, ale i co do šíře použití. Naklíčená semena téměř všech druhů zeleniny lze jíst a používat do různých pokrmů. Klíčící semena obsahují velké množství vitaminů, minerálů a bílkovin a lze je obvykle velmi snadno vypěstovat.

Jak se kterými semínky nakládat?

Většina semen vyklíčí při pokojové teplotě a můžeme je pěstovat v kuchyni. Některé však potřebují strávit pár dní na zapnutém topení a jiným zase necháme narůst pár lístků, aby dosáhly plné chuti. Mezi semena, jež vyžadují trochu teplejší prostředí, patří pohanka, pískavice řecké seno, čočka, slunečnice, triticale (kříženec pšenice a žita) a pšenice.