Většinu klíčků rostlin pěstovaných při pokojové teplotě lze konzumovat za 3-4 dny. Například slunečnice či sezam jsou však rychlé a nejchutnější již po dni či dvou klíčení. Semena obsahující toxické látky, především luštěniny, naopak nesmíme syrové konzumovat dříve než za čtyři dni, kdy se teprve škodliviny odbourají. Zelené výhonky sklízíme po týdnu i více. A netýká se to pouze luštěnin…

Jak nakličovat a konzumovat jednotlivé druhy semen?

Vojteška zvaná též alfalfa tvoří jemné klíčky a výhonky s lahodou chutí ideální na chléb i do salátů. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a dalších, minerálů i všech esenciálních aminokyselin, působí detoxifikačně. Semena namáčíme 12 hodin a sklízíme až po týdnu, v době, kdy mají zelené lístky a kdy je odbourán toxický kanavanin. Neznamená to, že se po nedostatečně vzroslé vojtěšce ihned otrávíme, ale pokud bychom ji konzumovali často a ve větším množství, můžeme si ublížit.

Fazolky adzuki jsou křupavé a chutnají po oříšcích. Hodí se do salátů i na lehkou tepelnou úpravu. Namáčíme je 12 hodin, syrové je můžeme pojídat až po čtvrtém dni nakličování, kdy se odbourá toxický phasin. Kratší dobu naklíčené tepelně upravíme, stejně jako ostatní luštěniny. Obsahují vitmíny C, E, A i E, vysoký podíl aminokyselin včetně uklidňujícího tryptofanu, dále železo, vápník i draslík.

Řeřicha setá je klasika, která svou štiplavou chutí okoření saláty, hotové pokrmy, polévky i obložené chleby. Zelené výhonky, které se objeví po pěti a více dnech, jsou bohatým zdrojem vitamínů A,B,C,D i E, vápníku, draslíku, železa i jódu. Pomáhají proti únavě, pročišťují trávicí systém, podporují metabolismus i odolnost vůči infekcím. Nejvhodnější je nakličování na misce, semena stačí máčet půl hodiny či hodinu.

Pískavice řecké seno je nejen zajímavým kořením. Po 6 ti hodinách máčení a 2 dnech klíčení poslouží jako koření a elixír bohatý na vitamíny skupiny B, železo a aminokyseliny. Díky obsahu hořčin podporuje zdravé trávení, působí rovněž protizánětlivě. Klíčky s růstem hořknou stále více.

Pohanka klíčí ochotně, ale pouze pokud si vybereme semena loupaná mechanicky, nikoli za použití vysokých teplot. Jsou světle zelenkavá, na rozdíl od znehodnocených hnědých. Stačí 4 hodiny namáčení a již po dni či dvou klíčení budou připravené chutné klíčky bohaté na vitamíny řady B i E, železo, hořčík i draslík. I krátce naklíčená můžeme konzumovat bez obav, loupaná semena výhonky ani nevytvoří. Z neloupané pohanky se zelený výhonek objeví po týdnu.

Proso namočíme 6-12 hodin, po dni klíčení lze konzumovat křupavé klíčky, po čtyřech dnech výhonky. Ty však vytvoří pouze semena neloupaná, klíčky i loupaná. Klíčky lehce stravitelného prosa nás zásobují vápníkem a železem, posilují imunitu a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Tip

Tip

Pozor na to, že semena určená jako osivo mohou být namořená a ošetřená pesticidy. Používáme pouze semena určená pro potravinářské účely, ideálně v biokvalitě a tuzemská. Zakoupit lze pohanku, slunečnicová, lněná i dýňová semena vypěstovaná na Moravě, a to v režimu ekologického zemědělství, které šetří přírodu, půdu, vodu i naše zdraví.