Už v prvních dnech klíčení se v semínku dějí velké věci. Probouzejí se enzymy a přeměňují škroby na cukry - naklíčená semena jsou díky tomu lépe stravitelná (což oceníte například u čočky, hrachu cizrny). Bílkoviny se štěpí na aminokyseliny, nezbytné mimo jiné pro zdravý imunitní systém. Z tuků se při klíčení tvoří prospěšné mastné kyseliny. Důležitý je obsah vitamínů - klíčky jsou spolehlivým zdrojem vitamínu C, E a vitamínů řady B a také minerálů a stopových prvků – například vápníku, hořčíku, železa. Zelenající výhonky tělu dodají i chlorofyl, který má detoxifikační a regenerační účinky.

Nakličování je snadné

Semena důkladně propláchněte, nechejte nabobtnat zcela ponořená ve vodě – pár hodin nebo přes noc. Poté je opět propláchněte.

Nakličovat můžete na miskách. Dříve k tomuto účelu sloužily běžné misky, na kterých byla semena podložená vlhkým savým materiálem – buničinou, několikrát přeloženou bílou netkanou textilií, bavlněnou plenkou. Dnes jsou běžně k dostání speciální nakličovací misky, na kterých semena propláchnete mnohem snáze. Klíčí na vrchním perforovaném díle, který sedí na spodní misce. Nakličovací misky jsou vhodné i pro pěstování zelených výhonků – kořínky sají vodu ze spodní misky, výhonky rostou a zelenají.

Jednoduché je také nakličování přímo na nerezovém či smaltovaném cedníku, který můžete často velmi snadno proplachovat. Cedník položte do vhodné nádoby, která v něm udržuje vlhkost. Výhodou je větší objem, nežli mají misky. Obdobně fungují nakličovací láhve s perforovaným nebo síťovým uzávěrem.

Klíčící semínka je důležité důkladně propláchnout nejméně dvakrát denně. Jinak se na nich mohou uchytit plísně a škodlivé mikroorganismy.

Která semena stojí za vyzkoušení?

  • zelená sója mungo
  • zelená, černá i červená čočka
  • fazolky adzuki
  • řeřicha
  • hořčice
  • vojtěška (zvaná též alfalfa)
  • roketa
  • pohanka
  • hrách
  • cizrna
  • pískavice řecké seno
  • obiloviny
  • slunečnice
  • sezam

Semena vyklíčí obvykle po dvou až třech dnech. Slunečnice či seznam je nejchutnější již po dni klíčení, později hořkne. I chuť ostatních klíčků se s časem mění a můžete snadno zjistit, ve které fázi vám chutnají nejvíce.

Do salátu, na brambory i obložený chléb

Hrst klíčků můžete přihodit do jakéhokoliv salátu, zpestří ho a pěkně v něm křupou. Hodí se však také do polévky (lépe až při podávání), poslouží jako doplněk k nejrůznějším pokrmům od míchaných vajíček po pečené brambory, restovanou zeleninu nebo rizoto. Můžete je nasypat na obložené chleby, přidat do smoothies a nebo je jíst jen tak, pokapané citrónem, olivovým olejem, s trochou soli nebo jogurtu.