Nakličování snadno a rychle: přírodní doplněk stravy pro chuť i zdraví
31. 1. 2018

Nakličování snadno a rychle: přírodní doplněk stravy pro chuť i zdraví

Naklíčená semena jsou skvělým zdrojem vitamínů, aminokyselin a dalších prospěšných látek. A navíc jsou chutná – můžete je přidat do salátu, smoothie i teplých pokrmů.

Už v prvních dnech klíčení se v semínku dějí velké věci. Probouzejí se enzymy a přeměňují škroby na cukry - naklíčená semena jsou díky tomu lépe stravitelná (což oceníte například u čočky, hrachu cizrny). Bílkoviny se štěpí na aminokyseliny, nezbytné mimo jiné pro zdravý imunitní systém. Z tuků se při klíčení tvoří prospěšné mastné kyseliny. Důležitý je obsah vitamínů - klíčky jsou spolehlivým zdrojem vitamínu C, E a vitamínů řady B a také minerálů a stopových prvků – například vápníku, hořčíku, železa. Zelenající výhonky tělu dodají i chlorofyl, který má detoxifikační a regenerační účinky.

Nakličování je snadnénakličovací miska

Semena důkladně propláchněte, nechejte nabobtnat zcela ponořená ve vodě – pár hodin nebo přes noc. Poté je opět propláchněte.

Nakličovat můžete na miskách. Dříve k tomuto účelu sloužily běžné misky, na kterých byla semena podložená vlhkým savým materiálem – buničinou, několikrát přeloženou bílou netkanou textilií, bavlněnou plenkou. Dnes jsou běžně k dostání speciální nakličovací misky, na kterých semena propláchnete mnohem snáze. Klíčí na vrchním perforovaném díle, který sedí na spodní misce. Nakličovací misky jsou vhodné i pro pěstování zelených výhonků – kořínky sají vodu ze spodní misky, výhonky rostou a zelenají.nakličování na cedníku

Jednoduché je také nakličování přímo na nerezovém či smaltovaném cedníku, který můžete často velmi snadno proplachovat. Cedník položte do vhodné nádoby, která v něm udržuje vlhkost. Výhodou je větší objem, nežli mají misky. Obdobně fungují nakličovací láhve s perforovaným nebo síťovým uzávěrem.

Klíčící semínka je důležité důkladně propláchnout nejméně dvakrát denně. Jinak se na nich mohou uchytit plísně a škodlivé mikroorganismy. 

Která semena stojí za vyzkoušení?nakličovací láhev s hrachem

zelená sója mungo, zelená, černá i červená čočka, fazolky adzuki, řeřicha, hořčice, vojtěška (zvaná též alfalfa), roketa, pohanka, hrách, cizrna, pískavice řecké seno, obiloviny, slunečnice, sezam

Semena vyklíčí obvykle po dvou až třech dnech. Slunečnice či seznam je nejchutnější již po dni klíčení, později hořkne. I chuť ostatních klíčků se s časem mění a můžete snadno zjistit, ve které fázi vám chutnají nejvíce.

Do salátu, na brambory i nakličovací láhevobložený chléb

Hrst klíčků můžete přihodit do jakéhokoliv salátu, zpestří ho a pěkně v něm křupou. Hodí se však také do polévky (lépe až při podávání), poslouží jako doplněk k nejrůznějším pokrmům od míchaných vajíček po pečené brambory, restovanou zeleninu nebo rizoto. Můžete je nasypat na obložené chleby, přidat do smoothies a nebo je jíst jen tak, pokapané citrónem, olivovým olejem, s trochou soli nebo jogurtu.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS