Zdroje: www.ceskypohled.eu, zdravopedia.sk

Přidejte do jídelníčku mandle

O prospěšnosti mandlí určitě už něco víte. Ořechy a mezi nimi i lahodné mandle jsou zdraví prospěšné a obecně řečeno jíme je hodně málo. Semínka a ořechy by měl zařadit do jídelníčku každý. Mandle jsou mezi ořechy vyzdvihovány a patří k těm kvalitnějším. Doporučují se cukrovkářům, na hubnutí i pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu. Víte, proč jsou mandle tak výjimečné?

Znáte účinky mandlí?

Denní dávka mandlí by se měla pohybovat okolo 28 gramů. V tomto množství jsou obsaženy především nenasycené tuky a to 13 gramů a pouze 1 gram nasycených tuků. Důležitá je také přítomnost omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Stejné množství mandlí obsahuje zhruba 6 gramů bílkovin, 4 gramy vlákniny a rozhodně také minerály a vitamíny. Nejvýznamněji je zastoupen vitamín E, B3, vápník, železo a draslík, fosfor i hořčík.

Díky tomuto složení, obsahu antioxidantů i dalších látek jsou mandle přínosné pro krevní oběh i srdce, doporučují se pro osoby s cukrovkou druhého typu, vláknina je nezbytně důležitá pro trávení i pocit zasycení, ale i zdraví mozku, kůže, kostí a zubů. Abyste však mohli využít veškerých pozitivních účinků, doporučuje se mandle předem namáčet, ale nezbavovat je světle hnědé slupky, která také obsahuje mnohé zdraví prospěšné látky.

Mandle si předem namáčejte

Aby byl lidský organismus schopný využít látky z mandlí v maximální možné míře, doporučuje se namáčení mandlí, a to alespoň na šest hodin. Namáčením mandlí si vůbec nemusíte komplikovat život. Nasypejte je do sklenice a zalijte studenou. Namočené mandle uvolňují enzymy, které napomáhají lepšímu strávení a využití obsažených látek, které jsou pro lidský organismus přínosné.

Související články