Na zhoršeném stavu jater se podepisuje také stres, sedavý životní styl a strava bohatá na cukry a živočišné tuky. Přes játra zkrátka prochází naprosto všechno, co tělo přijímá, a každá nepřirozená látka nutí orgán ke zvýšené aktivitě. Játra kromě toho také vyrábějí fyzickou energii, pokud ji k ničemu nevyužijeme, bude se v nich hromadit ve formě tuku. Ztučnělými játry trpí podle průzkumů celá čtvrtina západní populace, mnoho lidí o tom ale nemá ani tušení, dokud problém nepřeroste v něco závažnějšího.

Jak poznáte, že jsou vaše játra oslabena a nepracují na plný výkon? Typickým příznakem je únava, která se nedá zahnat odpočinkem na gauči. Naopak, čím víc sedíte a poleháváte, tím více se cítíte otupělí a malátní, bez chuti do života. Paradoxně vám pomůže, když se vydáte na svižnou procházku, vymalujete předsíň nebo poskládáte dřevo. Játra tak dostanou impulz, že je nějaké té energie opět potřeba a obnoví normální činnost.

Červená řepa snižuje množství toxinů

Správnou funkci jater podporují také některé potraviny. Asi tušíte, že bůček mezi nimi figurovat nebude, vybírat budeme spíše z oblasti zeleniny a ovoce. Za jakýsi detoxikační zázrak je považována červená řepa, jež je nabita významnými antioxidanty a díky tomu v těle snižuje množství toxinů, s nimiž by se jinak musela vypořádávat játra.

Není tedy pochyb, že červená řepa se stane základem našeho detoxikačního nápoje, který bychom měli užívat každý den na lačno po dobu dvou týdnů. K jeho přípravě je nejlepší použít smoothie maker nebo stolní mixér, méně vhodný je odšťavňovač, z něhož nám vyteče jen šťáva zbavená prospěšné vlákniny.

Příprava detoxikačního nápoje z červené řepy

Červenou řepu doplníme dalšími chutnými dary zahrady: karotkou, jablkem a celerem. Všechny ingredience očistíme, nakrájíme na hrubé kostky a rozmixujeme s trochou vody nebo mandlového mléka. Podle chuti můžeme přidat i citrónovou šťávu. Co nevypijeme ráno, můžeme schovat v lednici na později, smoothie by se však nemělo skladovat déle než den, aby neztratilo svou čerstvou chuť a nevyprchaly z něho vitamíny.

Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.mesicnikzdravi.cz