Diabetes, nebo-li cukrovku, dělí odborníci na dva typy, konkrétně na diabetes 1. a 2. typu. V čem se liší? Diabetes 1. typu se rozvíjí jako následek zhoršené funkce slinivky břišní, která má v těle na starosti tvorbu inzulinu, tedy hormonu regulujícího hladinu cukru v krvi.

Jde o autoimunitní problém, který svým chováním příliš neovlivníme a můžeme se následně jen snažit minimalizovat problémy. Oproti tomu diabetes 2. typu je více závislý na nezdravém životním stylu, častěji vzniká ve vyšším věku, než prvně jmenovaná choroba, a také se rozvíjí často pomalu a nepozorovaně, což může vést k velkým doprovodným problémům. 

Diabetici to nemají jednoduché, ale toto video na youtubu z dílny zdravisusmevem může také trochu pomoci:

Zdroj: Youtube

Raději nic nezanedbejte

Jakmile bychom pocítili příznaky možného vzniku cukrovky, není na co čekat a bude třeba navštívit lékaře, který provede veškeré testy a případně včas nasadí nutnou léčbu spojenou s odpovídajícími dietními změnami.

Kdy se k lékaři vydat? Mezi nejčastěji pozorované první příznaky cukrovky, které jsou bohužel často zaměňované s pouhým dočasným přetížením třeba v práci, je déletrvající únava, zhoršené vidění, typická je jen těžko uhasitelná žízeň a zároveň zvýšená frekvence močení.

Přidat se mohou i zažívací problémy jako je průjem nebo naopak zácpa, přetrvávající pocit plnosti a nadýmání. Začne-li dech nemocného páchnout po acetonu, je už víc než nejvyšší čas zajít raději rovnou do nemocnice. 

Bez změny to nepůjde

Když lékař diabetes diagnostikuje, přijdou na řadu nutné celkem razantní změny životního stylu, které zahrnují hlavně poměrně přísnou dietu, bez které se udržení choroby v nejnutnějších mezích neobejde. Proto je dobré znát některé triky, které s kontrolou hladiny cukru v krvi pomohou bez větších nepříjemností, naopak může potěšit naše chuťové buňky. 

Zkuste syrovátku

Podle výsledků studií odborníků je dobrou možností, jak pomoci tělu ve snaze o stabilizaci hladiny cukru v krvi, pití syrovátky před jídlem.

Jde o protein, který je v takovém nápoji obsažen. Podle jejich mínění dokáže zpomalit trávení potravy, a tím rozkládají potřebu hormonální reakce na delší čas. Hladina cukru se tak zvyšuje mnohem pomaleji a organismus se s takovou změnou může přece jen o něco lépe vyrovnat. 

Výborná podpora léčby

Lékaři samozřejmě netvrdí, že pití syrovátky může cukrovku vyléčit nebo nahradit případně nutné léky v případě, že jde o těžší formu nemoci, která již vyžaduje kompenzaci chybějícího inzulinu. Je to ale vhodná podpora na přírodní bázi, kterou může využít každý pacient, samozřejmě s ohledem na možnou alergii “na mléko”.

Pokud diabetem trpíte, nebude nic jednoduššího, než se o tomto malém, ale účinném triku poradit se svým lékařem a vyzkoušet jej. Pravděpodobně budete překvapeni, jak účinná je tak zdánlivě nenápadná metoda. 

Související články

Zdroje: www.medikforum.ru, www.viscojis.cz, www.ledviny.cz