Po veselém večírku se spoustou alkoholu se často dostaví vedlejší účinky, kterým lidově říkáme kocovina. Pak přichází nepříjemné ráno, které nemá rád nikdo z nás. Bolest hlavy, žízeň, citlivost na světlo i hluk, žaludek jako na vodě a někdy i zvracení. Průběh tohoto stavu však můžete zmírnit a mnohem lepší než zahánění léky a rychlými vyprošťováky jsou ozdravující drinky.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Co způsobuje kocovinu

Odpověď je jasná, je to nadměrná konzumace alkoholu. Naše tělo se díky tomu snaží vyloučit více vody. Ledviny však nestíhají a vylučují více vody, než je nutné, a to přímo do močového měchýře. Zároveň tak z těla odchází značné množství draslíku, sodíku a magnezia, čímž přicházíme o důležité minerály. A právě to vede v mnoha případech k dehydrataci, která způsobuje bolesti hlavy. A jakmile tělo nemá dostatek vody, snaží se jí získat odkud může a jedním z míst odkud ji čerpá je mozek. Následkem toho se mozek jakoby „smrskne“ a hlava je citlivá a bolavá.

Alkohol se rozkládá v játrech, která jsou zodpovědná za detoxikaci těla. V játrech se z alkoholu stává acetaldehyd, který je až dvacetkrát toxičtější než alkohol. To znamená, že buď se tato látka dostane do našeho krevního oběhu, což se projevuje zpravidla nevolností. V játrech je také látka jménem glutathion, která když se zkombinuje s acetaldehydem, vzniká acetát, což je vlastně kyselina octová, která je absolutně neškodná. Problém je však v tom, že v jádrech není glutathionu po konzumaci alkoholu dostatečné množství a dochází pouze k vylučování acetaldehydu. Proti tomu lze bojovat jen střídmým pitím alkoholu, jinak vás nevolnosti neminou.

Jak kocovině předejít?

Tajemství tkví v pití, a to nejen alkoholu, ale i dostatečného množství vody, kterou jej budete zapíjet. Nepijte alkohol společně s energetickými drinky ani kávou. Mnozí si myslí, že obsaženým kofeinem účinky alkoholu zbrzdí, ale není to tak. Kofein totiž podpoří vylučování vody z těla. Problémem je i obsažený cukr, který znásobí pocity nevolnosti. A nezapomeňte si dát i sklenku vody před spaním. A druhý den ráno? Vsaďte na nápoje, které vám dozajista pomohou.

Kurkumový nápoj s kombuchou

Zalijte v 1,5 hrnkem horké vody asi 10 cm pokrájeného kořene kurkumy a nechte 15 minut louhovat. Poté sceďte a přidejte ¼ hrnku medu, špetku mletého pepře a ¾ hrnku citronového džusu. Vložte do sklenice 1 hrst hroznů, zalijte je připraveným nápojem, dolijte kombuchou a ozdobte lístky čerstvé máty.

Zázvorový drink se zeleným čajem

Dejte do hrnce vařit na pár minut 2,5 hrnku vody společně s 1,5 hrnku pokrájeného čerstvého zázvoru. Následně nápoj sceďte do čajové konvice, přidejte 3 polévkové lžíce medu a nechte v něm na 10 minut louhovat 2 sáčky zeleného čaje. Do vysoké sklenice nasypte 1 hrnek mražených nebo čerstvých borůvek a přilijte do poloviny nádoby připravený zázvorový čaj s medem. Potom přidejte ¼ hrnku broskvového džusu, špetku kajenského pepře a dolijte perlivou vodou.

Smootie z ananasu, manga a aloe vera

Vložte do mixéru ¼ hrnku pokrájeného ananasu a stejné množství manga. Zalijte 1 hrnkem mandlového mléka, ½ hrnkem džusu z aloe vera, ½ polévkové lžíce kokosového oleje a hrst čerstvé máty. Veškeré ingredience řádně rozmixujte, nalijte do sklenice a ozdobte lístkem čerstvé máty.

Banánové smoothie s jahodami

Rozmixujte společně 1 pokrájený banán, ½ hrnku jahod, pár kostek ledu, 1 hrnek kokosového mléka a ½ hrnku čerstvé kokosové šťávy, špetku strouhaného muškátového oříšku, špetku růžové soli a 1 polévkovou lžíci mleté skořice. Nalijte do sklenice a ozdobte čerstvou jahodou.

Zázvorový nakopávák s kurkumou

Smíchejte ¼ hrnku nastrouhaného zázvoru s 400 ml převařené teplé vody a přidejte 1 polévkovou lžíci mleté kurkumy, 0,5 kávové lžičky soli a řádně vše promíchejte. Vložte 2 sáčky zeleného čaje a nechte tak 10 minut louhovat. Následně nápoj přelijte přes sítko do čisté sklenice a zakápněte šťávou z čerstvého citronu nebo limetky.

Zdroje: www.idnes.cz, www.mariakaniyouths.org, www.venira.cz