Sezóna sklizně cuket je stále v plném proudu a mnohdy už člověk neví, jak je dále zpracovat a využít. Máme pro vás bezva tip na přípravu trochu netradičního džusu, který vás překvapí nejen jemnou a lahodnou chutí, ale i svými blahodárnými účinky. A v horku, které stále panuje vás navíc perfektně osvěží. Zkuste si ho připravit podle receptu oblíbeného Ládi Hrušky.
Jak připravuje Láďa Hruška cuketový drink, který skvěle podporuje zažívací systém? Podívejte na toto YouTube video na kanálu Prima+:
Cuketa je variabilní
Cuketa je velice pohodlná k pěstování, protože není nijak obzvlášť náročná na podmínky a značně plodí. V kuchyni je oblíbená pro své pestré použití. Cuketa se dá připravit nejen naslano, ale hodí se i jako přísada do sladkých pokrmů a moučníků. Většinou se tepelně upravuje, ale mnohdy se používá i v syrovém stavu do salátů a na zdobení chlebíčků a slaných dortů.
Zdravý cuketový nápoj
Jak bylo zmíněno výše, cuketový džus je nejen lahodné chuti, ale je značně prospěšný i našemu zdraví. Přestože je cuketa tvořena z 90 % vodou, obsahuje také velké množství vitamínů A, C a B, vlákninu, kyselinu listovou a další tělu prospěšné látky. Díky vysokému obsahu vody prospívá nápoj ledvinám a jeho pravidelná konzumace pomáhá od otoků a zavodnění. Je vhodný i jako pomocník při hubnutí, protože příjemně zasytí s minimem kalorií. Nápoj prospěje i jedincům, které trápí Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida.
Jak nápoj připravit
Nejprve spařte vodou ovesné vločky. Pak nastrouhejte na jemném struhadle syrovou cuketu a mrkev. Veškeré ingredience vložte do vyšší nádoby a promixujte tyčovým mixérem. Nápoj popíjejte každý den po dobu 14 dní jako očistnou kúru, anebo příležitostně jako prevenci před některými zdravotními potížemi.
Proč i ovesné vločky
V případě cukety a vloček se jedná o velmi příznivou kombinaci, která organismu značně prospěje. Obě suroviny obsahují notnou dávku vlákniny, která vás nejen dostatečně zasytí na delší dobu, ale prospěje celému trávicímu systému včetně střev. Zcela jistě se vyhnete nepříjemným zácpám. Cuketa i vločky obsahují i poměrně velké množství antioxidantů, které účinně bojují proti stárnutí buněk, posilují imunitu a mají protizánětlivé účinky.Ovesné vločky jsou prospěšné i při cukrovce 2. typu, a to díky přítomnosti betaglukanu, kdy se obsažené sacharidy rozkládají pomaleji a hladina cukru v krvi je tak stabilnější. Vločky se podílejí i na regulaci správné hladiny cholesterolu a jsou tak výbornou prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob.
Zdroje: www.primanapady.cz, www.living.iprima.cz, www.toprecepty.cz