Zázvor se v lidovém léčitelství používá již po staletí. Podával se jako lék na trávení, zmírnění nevolnosti nebo při léčbě chřipky a nachlazení. My ho nejčastěji konzumujeme ve formě čaje nebo jako koření do exotických jídel. Jaké jsou nejvýznamější zdravotní benefity zázvoru?

Zázvor jako lék

Zázvor se dostal do hledáčku vědců již v minulém století. Mnoho studií tedy potvrdilo jeho léčebné vlastnosti.

Snižuje krevní srážlivost

Zázvor snižuje krevní tlak a zvyšuje množství červených krvinek. Mnoho výzkumů také poukazuje na to, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Zlepšuje oběh krve

Jako ostatní pálivé koření, i zázvor stimuluje krevní oběh a vyvolává pocení, které ochlazuje či snižuje horečku. Tonizuje kapiláry a prospívá při stavech, jež zahrnují slabý nebo nedostatečný krevní oběh.

Snižuje bolest svalů a kloubů

Pokud se budete masírovat rozemletým zázvorem nebo jeho šťávou, podpoříte tak prokrvení dané oblasti. To pomáhá při zánětech, bolestech svalů a kloubů, menstruačních bolestech a kolitidě.

Může snižovat výskyt rakovinného bujení

Studie provedená na Univerzitě v Michiganu potvrdila, že zázvorový prášek „indukuje odumírání všech buněk rakoviny vaječníku, na které byla uplatněna. Zázvor působí také jako prevence rakoviny tlustého střeva," píše ve své knize Encyklopedie bylin a koření Nico Vermeulen.

Pomáhá proti nachlazení a angíně

Zázvor je antiseptický. Preventivně tak působí proti angíně nebo zánětu průdušek. Přispívá k lepšímu vykašlávání, a zároveň kašel tlumí. Oddenek posiluje pocení a snižuje horečku.

Zabraňuje nevolnosti

Několik studií potvrdilo, že žvýkání kousku zázvoru zabraňuje nevolnosti při cestování i v těhotenství. Šťávy také povzbuzují činnost žaludku, takže jsou dobrým lékem při projevech střevní koliky, plynatosti a při příznacích špatného trávení, průjmu, či pálení žáhy.

Související články

Dávkování

Zázvor ředí krev. Proto by se ho nemělo užívat více než 4 g za den. Pozor by si měli dávat těhotné ženy. Může dojít k potratu.

Zázvorový shot

Nakopněte svou imunitu a celkové zdraví pomocí zázvorového shotu. Jeho příprava je snadná. Budete potřebovat zázvor, citrón nebo 100% citrónovou šťávu a med. K dochucení můžete použít skořici nebo kurkumu.

Nápoj ze zázvoru

Kořen zázvoru omyjte pod tekoucí vodou a odšťavněte v odšťavňovači. Pokud tento přístroj nemáte, rozmixujte ho a poté přeceďte přes jemné sítko. Podle chuti přidejte citrónovou šťávu a med. Je-li na vás shot příliš silný, můžete ho zředit trochou vody.

Jak zázvorový shot užívat

Denně vypijte jeden „panák" tohoto léku ráno na lačno. S dávkováním to nepřehánějte, mohli byste si podráždit žaludek. Šťávu si připravte nejlépe každý den čerstvou. Pokud nemáte čas, můžete si jednotlivé porce zmrazit a nechat je pak ráno rozpustit v malém množství teplé vody.

Zdroj: www.digilib.k.utb.cz, www.healthline.com, www.zahradkar.pluska.sk