Diabetes 2. typu neboli cukrovka se stává stále častějším civilizačním onemocněním. Někdo k němu má predispozice, dost často se ale k onemocnění člověk dopracuje sám vlastním životním stylem. Špatné stravovací návyky, přemíra uzenin, tučných jídel, sladkých jídel a průmyslově zpracovaných potravin i neaktivní životní styl se na zdraví časem projeví.

V mnoha případech je to právě onemocněním cukrovkou. Dobrou zprávou je, že se s cukrovkou 2. typu dá dobře pracovat. Pokud člověk chce, je motivován a samozřejmě jej nelimitují další zdravotní komplikace. Změnou stravovacích návyků, pravidelným pohybem a proměnou životního stylu můžete dostat cukrovku pod kontrolu.

Vybírejte správné potraviny

Při onemocnění diabetem, více než jindy, záleží na tom, jaké potraviny konzumujete. Přehnaně zpracované cukrovinky by měly být samozřejmě zapovězeny. Stejně jako pokrmy z fast foodu, jídla smažená na přepáleném tuku a nejrůznější křupání k televizi. Podle vědců je ale také spousta potravin, které organismu přímo prospívají a dokáží příznivě ovlivňovat hladinu cukru v krvi.

Skvělé účinky má například jablečný ocet. Jak jej zařadit do jídelníčku, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Nápoj z jedné lžíce jablečného octa, citronové šťávy a vody je skvělý způsob, jak doplnit snídani. Ocet zvyšuje kyselost žaludku, čímž nastartuje enzymy k vyšší aktivitě. To znamená, že proces trávení bude efektivnější, hladina cukru v krvi nebude razantně stoupat, a navíc se sníží hladina inzulínu. Metabolismus bude pracovat na plné obrátky a urychlí se i spalování tuků.

Vyhýbat se ovoci? Nikoliv!

U diabetu je nutné vždy zvážit, kolik která potravina obsahuje cukru. Stává se, že si tak diabetici raději odřeknou porci ovoce, což nemusí být zcela nutné. Jen je dobré vždy volit to správné. Například borůvky a ostatní bobulovité ovoce jsou na sacharidy poměrně chudé, navíc plné vody. Proto jsou pro cukrovkáře vhodné.

Konzumace borůvek může přispět k metabolizaci sacharidů a tím přispět ke snížení hladiny cukru v krvi. Vyhýbat se nemusíte ani jablkům. Ty obsahují spoustu prospěšných minerálních látek, vlákninu, vitamin C a A, ale také flavonoidy aktivně přispívající ke snižování a stabilizaci cukru v krvi. Skvělým pomocníkem zejména při boji s nadváhou, kterou obvykle diabetici trpí, je zase ananas a meloun cuantaloupe.

Česnek, lék na všechno

Kromě blahodárných účinků při nachlazení a onemocnění dýchacích cest najde česnek uplatnění i v boji s cukrovkou. Pokud jej přidáte do jídla, má tendence pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi. Samozřejmě si nemůžete dát dortík, zajíst jej česnekem a očekávat nízkou glykémii. Česnek v jídle funguje spíš jako hlídač, který nedovolí glykemické křivce vyletět prudce nahoru. Podobné účinky má i cibule.

Související články

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.youtube.com, www.drmax.cz