Šípky obsahují až desetinásobek vitamínu C, nežli nám poskytnou citrony. Obsahují i množství karotenů, vitaminy skupiny B, organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky a také mnoho cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.

Kdy je sbírat, jak je sušit?

Šípky je třeba sbírat dobře vyzrálé, ale ne přezrálé, kdy obsah vitamínu C klesá. Pouze pro zavařování jsou vhodné i plody lehce přešlé mrazem. Šípky je třeba je důkladně usušit – nejlépe nad topením, v sušičce, nebo troubě při teplotě do 60°C.

Šípkový čaj na mnoho způsobů

Nejčastěji se čaj vaří z rozdrcených plodů. Nápoj je však nutné velmi důkladně přecedit, protože může obsahovat droboučké chloupky, které se těžko odstraňují. Proto pokud chceme vařit čaj z rozdrcených šípků, nakrájíme raději plody nadrobno ještě před sušením, je to snadné a i sušení se tím urychlí.

Šípky je také možné uložit do mikrotenového sáčku a zamrazit je.

Čaj lze připravit i z celých šípků, ale aby se vyluhovaly, potřebují čas. Do studené vody vložíme suché plody (ideálně třeba večer před ranním vařením čaje), ráno vodu uvedeme do varu, chvíli povaříme, odstavíme a během dne sléváme čaj do hrnků a popíjíme. Šípky necháváme celou dobu vylouhovat. Čaj samozřejmě vaříme ve větším hrnci. Ani po vypití veškerého čaje šípky nevyhazujeme, čaj z nich uvaříme ještě nejméně 2x – je stále chutnější a barevně výraznější.

Jinou možností je připravit z drcených šípků macerát. Vložit je do studené vody, nechat nejlépe den luhovat zamíchat, přecedit a poté pouze ohřát na teplotu příjemnou k popíjení. Tato medoda by měla zachovat nejvíce účinných látek včetně vitamínu C (i když ani klasický nálev o něj není zcela ochuzený).

Šípkový čaj i macerát můžete dochutit skořicí, zkombinovat se zázvorem, přidat další léčivé sušené ovoce, jako je aronie, hloh, trnky….