obrázek z archivu ireceptar.cz

Nástrahy při hubnutí: které potraviny jsou opravdu zdravé?

Rozhodnutí zhubnout, zlepšit životní styl nebo ozdravit jídelníček. Tak vypadá novoroční předsevzetí u mnoha z nás. Nenechte se lapit do pasti zdravě se tvářících potravin a módních diet. Spousta z nich odlehčí hlavně vaší peněžence a nic dobrého z nich nezískáte.

Výrobci potravin neustále chrlí nové a nové zaručené produkty, které pomohou snížit váhu. Trik je jasný, vezme se levná surovina, například kukuřice nebo sója, obohatí se o nějakou módní živinu, případně se zdůrazní, že neobsahuje složku, která právě v kurzu není. Přidá se lákavý obal, líbivý slogan a další dietní zázrak je na světě. Které potraviny se tváří naoko zdravě, fit, slim, racio a kdoví, co ještě, ale nic dobrého do našeho jídelníčku nepřinášejí?

Vyvážená strava z kvalitních surovin je základem úspěchuVyvážená strava z kvalitních surovin je základem úspěchuAutor: Shutterstock.com / margouillat photo

Pufované chlebíčky, sváča všech dietářek

Pufované chlebčíky připomínají svým vzhledem polystyren. Vyrábějí se pufováním (anglické puffed znamená odulý či opuchlý) zrn, jako je pšenice, žito, rýže, ale i amarant, pohanka nebo quinoa.

Čokoládová nebo jogurtová poleva je samý tuk a cukrČokoládová nebo jogurtová poleva je samý tuk a cukrAutor: Shutterstock.com / Jiri Hera

Výrobní proces těchto plátků je velmi krátký, zrna se vystaví na několik vteřin vysoké teplotě a tlaku, díky tomu zvětší svůj objem, vysuší se, ale zůstane v nich zachována většina nutričně hodnotných látek, včetně vlákniny. Zároveň jsou trvanlivé a proto vždy po ruce.

Bohužel, glykemický index této křupavé pochoutky je dosti vysoký, proto rychle vyžene hladinu cukru v krvi ke značným hodnotám a to je přesně to, co nepotřebujete. Nikdy chlebíčky nejezte samotné, přidejte k nim hodnotnou bílkovinu, tuk i vlákninu. Pufovaný chlebíček s libovou šunkou, avokádovou pomazánkou nebo s čerstvým sýrem a zeleninou může být dobrou svačinou, i když celozrnný chleba vám poslouží daleko lépe. Skutečnou pohromou jsou jogurtové nebo čokoládové polevy, plné tuku a cukrů.

Nízkotučné jogurty

Bílé jogurty jsou nejen při hubnutí vhodné kvůli kvalitním bílkovinám. Počítání kalorií často vede k volbě nízkotučné varianty mléčných výrobků. Jako u všeho tady platí: pozorně studujte informace na obalu. Když vynecháte smetanové jogurty a koupíte si klasický polotučný jogurt, získáte výživově hodnotný výrobek a chuťově nebudete strádat. Sáhnete-li po odtučněné variantě, ušetříte sice pár gramů tuku, s mléčným tukem se ale ztrácejí i vitamíny A a D. Naopak se často přidává sušené mléko, škrob pro hustší konzistenci a cukr pro vylepšení chuti. Tuků vyskytujících se přirozeně v potravinách se nemusíte bát, zajišťují pocit sytosti, dobrou chuť a cenné živiny.

Křehké plátky a instantní kaše

Suché nafouknuté nic můžete považovat za zdravou svačinku, opak je však pravdou.

Tolik možností a ani jedna zdraváTolik možností a ani jedna zdraváAutor: Shutterstock.com / Elena Veselova

Snídaňové cereálie, křehké plátky, obilné křupky i instantní kaše jsou vyrobené z extrudovaných obilnin. Extrudáty se vyrábějí z mouky (pšeničné, kukuřičné, rýžové aj.) s přídavkem vody, soli a ochucovacích složek. Výsledná hmota se za vysoké teploty a tlaku protlačuje přes mechanické šneky, vzniká pěnová hmota, která se vytlačuje do požadované formy. Mají vysoký glykemický index, tělu dodávají v podstatě jenom cukry a nemají velký výživový přínos. Ještě hůře jsou na tom různé müsli směsi, tyčinky a cereálie, což jsou vlastně zdroje jednoduchých cukrů obalené a pospojované dalším cukrem. Miska ovesné vločkové kaše s nastrouhaným jablkem a lžičkou medu je oproti tomu hotový snídaňový zázrak.

Sladké dietní potraviny

Chuť na sladké přepadne každého a v touze po zdravější variantě sáhne po výrobku s označením: "Bez cukru". Může jít o sladkost doslazovanou fruktózou nebo sirupem s vysokým podílem fruktózy. Taková čokoláda nebo bonbóny s fruktózou nejsou zdravější, naopak. Koncentrovaná fruktóza sice není odbourávána inzulínem, ale přeměňuje se v játrech na tuky. Podporuje ukládání břišního tuku, zvyšuje riziko vzniku obezity a cukrovky a je rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění.

Svěží limonádaVoda s citrónem zažene žízeň daleko lépeAutor: Shutterstock.com / Evgeny Karandaev

Někdy se výrobky místo cukru vylepšují umělými sladidly. Pravdou je, že konzumace dietních a light výrobků s umělými sladidly nevede k redukci hmotnosti, studie naopak naznačují spojitost s konzumací těchto pochutin a zdravotními riziky, narušenou kontrolou chuti k jídlu počínaje a rizikem srdečního infarktu a mozkové mrtvice konče. Pozor si dejte i na ovocné džusy. Sice se tváří jako zdravé a plné ovoce, často jsou doslazované cukrem nebo glukózo-fruktózovým sirupem.

Nejsnazší cestou ke zdravějšímu stravování je jíst potraviny v přirozeném stavu a vyhýbat se průmyslově zpracovaným polotovarům s nápisy jako nízký obsah tuku, bez lepku, málo kalorií nebo bez chemie. Hlídejte si vyváženou skladbu jídla, pravidelný režim a trochu pohybu a zapojte zdravý rozum.