Výrobci potravin neustále chrlí nové a nové zaručené produkty, které pomohou snížit váhu. Trik je jasný, vezme se levná surovina, například kukuřice nebo sója, obohatí se o nějakou módní živinu, případně se zdůrazní, že neobsahuje složku, která právě v kurzu není. Přidá se lákavý obal, líbivý slogan a další dietní zázrak je na světě. Které potraviny se tváří naoko zdravě, fit, slim, racio a kdoví, co ještě, ale nic dobrého do našeho jídelníčku nepřinášejí?
Pufované chlebíčky, sváča všech dietářek
Pufované chlebčíky připomínají svým vzhledem polystyren. Vyrábějí se pufováním (anglické puffed znamená odulý či opuchlý) zrn, jako je pšenice, žito, rýže, ale i amarant, pohanka nebo quinoa.
Bohužel, glykemický index této křupavé pochoutky je dosti vysoký, proto rychle vyžene hladinu cukru v krvi ke značným hodnotám a to je přesně to, co nepotřebujete. Nikdy chlebíčky nejezte samotné, přidejte k nim hodnotnou bílkovinu, tuk i vlákninu. Pufovaný chlebíček s libovou šunkou, avokádovou pomazánkou nebo s čerstvým sýrem a zeleninou může být dobrou svačinou, i když celozrnný chleba vám poslouží daleko lépe. Skutečnou pohromou jsou jogurtové nebo čokoládové polevy, plné tuku a cukrů.
Nízkotučné jogurty
Bílé jogurty jsou nejen při hubnutí vhodné kvůli kvalitním bílkovinám. Počítání kalorií často vede k volbě nízkotučné varianty mléčných výrobků. Jako u všeho tady platí: pozorně studujte informace na obalu. Když vynecháte smetanové jogurty a koupíte si klasický polotučný jogurt, získáte výživově hodnotný výrobek a chuťově nebudete strádat. Sáhnete-li po odtučněné variantě, ušetříte sice pár gramů tuku, s mléčným tukem se ale ztrácejí i vitamíny A a D. Naopak se často přidává sušené mléko, škrob pro hustší konzistenci a cukr pro vylepšení chuti. Tuků vyskytujících se přirozeně v potravinách se nemusíte bát, zajišťují pocit sytosti, dobrou chuť a cenné živiny.
Křehké plátky a instantní kaše
Suché nafouknuté nic můžete považovat za zdravou svačinku, opak je však pravdou.
Sladké dietní potraviny
Chuť na sladké přepadne každého a v touze po zdravější variantě sáhne po výrobku s označením: "Bez cukru". Může jít o sladkost doslazovanou fruktózou nebo sirupem s vysokým podílem fruktózy. Taková čokoláda nebo bonbóny s fruktózou nejsou zdravější, naopak. Koncentrovaná fruktóza sice není odbourávána inzulínem, ale přeměňuje se v játrech na tuky. Podporuje ukládání břišního tuku, zvyšuje riziko vzniku obezity a cukrovky a je rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění.
Někdy se výrobky místo cukru vylepšují umělými sladidly. Pravdou je, že konzumace dietních a light výrobků s umělými sladidly nevede k redukci hmotnosti, studie naopak naznačují spojitost s konzumací těchto pochutin a zdravotními riziky, narušenou kontrolou chuti k jídlu počínaje a rizikem srdečního infarktu a mozkové mrtvice konče. Pozor si dejte i na ovocné džusy. Sice se tváří jako zdravé a plné ovoce, často jsou doslazované cukrem nebo glukózo-fruktózovým sirupem.
Nejsnazší cestou ke zdravějšímu stravování je jíst potraviny v přirozeném stavu a vyhýbat se průmyslově zpracovaným polotovarům s nápisy jako nízký obsah tuku, bez lepku, málo kalorií nebo bez chemie. Hlídejte si vyváženou skladbu jídla, pravidelný režim a trochu pohybu a zapojte zdravý rozum.