Pivo je součástí naší kultury a všichni máme alespoň nějaké povědomí o tom, z čeho se pivo vyrábí a jak působí na tělo. Až překvapivě dobře se v posledních několika desítkách let ujala piva nealkoholická. Nabízejí chuť velmi podobnou tradičnímu pivu či dokonce různé ovocné příchutě. Věděli jste však, že je nealkoholické pivo zdraví vyloženě prospěšné?
Zdroje: www.healthline.com, www.novinky.cz
Pivo patří k naší kultuře
Důvodů, proč pít nealkoholické pivo, je několik, ale všechny se týkají problému s obsahem alkoholu. Alkoholu je vhodné vyhnout se z různých důvodů, ať už jde o řízení automobilu, sportovní výkon či prostý fakt, že je to látka návyková.
Zvýšená konzumace alkoholu je riziková a spojena s mnohými onemocněními, jakou jsou onemocnění srdce a jater, vysoký krevní tlak, snížená imunita, problémy s pamětí, demence i rakovina prsu, úst, hrtanu, hlasivek, jater, střev či konečníku. I když nejde o novinky na poli vědy, nedá se říci, že bychom si z toho dělali hlavu. V žebříčku konzumace alkoholu jsou Češi na špici a průměrné množství alkoholu na počet obyvatel stále mírně stoupá.
Pivo se u Čechů těší mimořádné oblibě.
Pivo obsahuje i zdraví prospěšné látky
Pivo pijeme pro jeho chuť a osvěžení. Samořejmě také dobře víme, že tento nápoj má i další účinky na tělo, díky svému složení. Tyto mohou být velmi prospěšné, a proto se často stávají úsměvným nicméně platným argumentem v debatě o prospěšnosti či dokonce nutnosti pivo pít.
Faktem je, že pití piva je přínosné organismu z mnoha důvodů. Patří mezi ně dobře známý fakt, že pivo obsahuje vitamíny skupiny B, hořčík, selen a další. Také je možné, že konzumace piva přispívá ke snížení krevních cukrů, nicméně takové výsledky se dají očekávat jen při konzumaci malého množství piva.
Nealkoholická piva jsou zdravější nejen díky absenci alkoholu.
Nealkoholické pivo je ještě zdravější
Je jasné, že nealkoholické pivo by mělo být zdravější právě proto, že obsahuje stejné látky jako běžné pivo bez návykového a rizika přinášejícího alkoholu. Jeho zdravotními benefity se zabývaly i některé vědecké studie.
Zdá se však že nealkoholické pivo má ještě další eso v rukávu. Stejně jako tradiční pivo i to nealkoholické je uvařené ze surovin, díky kterým obsahuje vitamíny a minerály. Nicméně jeho výhodou je také fakt, že redukuje tvorbu takzvaného trombinu. Ten v krvi napomáhá vzniku fibrinových vláken, která jsou strukturou krevní sraženiny. Už podle názvu je jasné, že trombin nechcete. Podobnost s trombózou není náhodná a krevní sraženina je rozhodně závažná komplikace zdravotního stavu, která může skončit až tragicky.
Zdá se, že nealkoholické pivo je skutečně vhodnější volbou po všech stránkách. Snad jen vyšší množství cukru u ochucených variant může někoho trápit, ale na trhu jsou dobrá i hořká piva bez alkhololu, která jsou tradičním pivům velmi podobná.