Zdroje: www.ceskestavby.cz, zena.aktualne.cz

V bylinkách je síla. Toto tvrzení platí již od pradávna. Někdo je k bylinkám přehnaně skeptický, někdo jim až přehnaně důvěřuje. Většina z nás zná pouze pár rostlin, které považuje za léčivky, ale na světě jich je obrovské množství. Nejedná se jen o bylinky, které najdeme na pultech obchodů a lékáren, ale i o ty, které rostou volně v přírodě a v našich zahradách.

Tak jako u všeho, může i „obyčejná“ bylina způsobit alergickou reakci a to u kohokoliv. To ještě neznamená, že je bylina škodlivá, jen je nevhodná pro konkrétního jedince.

Co vám může opravdu uškodit, je příliš velká dávka bylinky. Ať už se jedná o silný nálev, nebo o spolykané kapsle. V současnosti se lze předávkovat snáze, neboť seženete bylinky o vysoké koncentraci právě například v kapslích.

Bylinky v těhotenství jen po bedlivém uvážení

Těhotné ženy by měly používat bylinky s velkou opatrností a některým z nich se vyhnout obrovským obloukem. Nikdy v těhotenství (i v případě podezření) ve větším množství neužívejte například hloh, šalvěj, pelyněk pravý, kopřivu, hřebíček, skořici, anděliku, nebo anýz. Pozor byste si měly dát i na zázvor, který může způsobit vyšší stažlivost dělohy (víc než 4 g sušené drogy denně).

Bylinek nevhodných v očekávání i během kojení je spousta, raději se vždy poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

U některých bylin se musí dodržovat určitá pravidla. Třeba u užívání třezalky se nedoporučuje přílišné slunění, protože zvyšuje citlivost na sluneční paprsky a vaše pokožka bude reagovat těžkým spálením.

Rulík zlomocný

Je vytrvalá bylina, která je většině lidí známá pro své nebezpečné účinky. Celá rostlina je prudce jedovatá. Nás ale lákají nejvíce plody rulíku, které si lidé pletou s přerostlou borůvkou. Malému dítěti stačí tři kuličky a malér je na světě.

Ale nezatracujme rulík úplně, ve správné koncentraci nám slouží jako hojně užívané homeopatikum, nebo nám pomáhá v očním lékařství, neboť se z rulíku získává atropin, který roztahuje zorničky.

Oměj šalamounek

Je nejnebezpečnější evropská bylina. Kdysi se do šťávy z této byliny namáčely šípy, které se v tu ránu proměnily ve smrtící zbraň. Celá rostlina je velmi jedovatá. Dnes se oměj využívá v homeopatii.

Pelyněk pravý

Je velkým pomocníkem při křečích, nechutenství, zvracení nebo průjmu. Při předávkování (denní dávka by neměla překročit 3 g drogy) může dojít k otravě, poškození nervové soustavy, v těžkých případech i bezvědomí a ochrnutí.

Řebříček lékařský

Se řadí především mezi „ženské byliny“. Mimo jiné tiší kašel, působí močopudně a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Řebříček by se neměl používat dlouhodobě. Při předávkování se objevuje bolest hlavy, omámení nebo závratě.

Pozor na aloe!

Tato rostlina nesmrtelnosti má také svá úskalí. Pokud dlouhodobě užíváte aloe ve vyšších dávkách, může dojít k zánětu ledvin nebo k potížím s trávením. Při akutním předávkování dochází ke krvácejícímu průjmu, hematurii (nález krve v moči).

Budete se divit, co vše za jedovaté rostliny a byliny máte na zahradě nebo doma. Mezi velmi jedovaté patří blín, břečťan popínavý, vratič, durman, jalovec, konvalinka, narcis, prvosenka nebo tulipán.

Pokojovky, jako je například toulcovka, aglaonema, kala, zamioculcas, potos, anturie nebo monstera, spadají také mezi velmi nebezpečné a jedovaté rostliny.

Při akutní otravě ihned volejte buď linku 112/155, nebo Toxikologické informační středisko (TIS) na telefonní číslo 224919293, 224915402, kde vám přesně poradí, co při otravě danou rostlinou dělat. Mnohdy je lepší zavolat TIS, protože na lince záchranné služby veškeré rostliny neznají a nemohou poskytnout informace ihned. Tím rozhodně neznevažuji práci záchranářů! Jen poukazuji na fakt, že nikdo není vševědoucí a na TISu se specializují jen na otravy, se kterými mají bohatou zkušenost.