Hořčík, který je označovaný také podle svého latinského názvu jako magnesium, je chemická látka řazená mezi kovy a patří mezi tzv. stopové prvky. Přestože se v našem organismu vyskytují jen ve velmi malém množství, je nutné je pravidelně přijímat či uměle doplňovat. Pro správné fungování těla je podle vědecký studií tento prvek nezbytný, a dokonce vám zajistí i duševní pohodu. Pokud je hořčíku v krvi jen nízká hladina, může dojít k různým zdravotním problémům.

Jak se projevuje nedostatek hořčíku, se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Hořčík ovlivňuje metabolismus

Tento minerální prvek se podílí na více jak 300 chemických reakcích našeho metabolismu. Přestože tvoří jen 0,03 % lidského těla, vyskytuje se v každé buňce. Podílí se na řádném fungování buněčných membrán a mnoha enzymů a také pomáhá stabilizovat genetickou informaci. Jedná se také o tzv. signalizační látku pro různé druhy buněčných pochodů.

Zároveň se hořčík podílí na správné činnosti nervové soustavy a svalů, podporuje zdravé zuby a kosti, ovlivňuje stabilní srdeční rytmus a správnou funkci imunitního systému. Stejně tak se podílí na snížení rizika vzniku diabetu 2. typu. Hlavním zdrojem hořčíku jsou ořechy, některé druhy zeleniny a minerální vody. Dostatek magnesia v těle se odvíjí od složení vašeho jídelníčku.

Kolik hořčíku denně potřebujeme

V případě, že je vaše životospráva vyvážená, získáváte jistě dostatečné množství hořčíku ze stravy. Podle Národní zdravotní organizace je doporučené denní množství hořčíku na den pro ženy 270 mg a pro muže 300 mg. A jaké jsou projevy, když trpíte jeho nedostatkem?

Častá únava

Dlouho přetrvávající únava může být známkou kromě jiného i nedostatku hořčíku. Když získáte energii ze sacharidů, tuků a bílkovin, je hořčík potřebný, aby došlo k rozložení na glukózu. Organismus ji totiž dokáže využít jako energii. V případě, že v tento moment magnesium chybí, dostavují se pocity slabosti a únavy. Tělo totiž nepromění jídlo na efektivní energii.

Úzkosti a časté výkyvy nálad

Pokud se cítíte ve stresu či snad trpíte příznaky smutku, podrážděnosti nebo jste zcela bez nálady, měli byste svému tělu dodat hořčík, protože je v těchto stavech dvacetkrát rychleji spotřebován. Stejně tak budete nesoustředění a roztěkaní.

Brnění a ztuhlost končetin

Protože je hořčík nepostradatelný pro správné fungování nervové soustavy, jeho nedostatek se často projevuje nepříjemným brněním horních i dolních končetin. Díky nedostatku tohoto minerálu tělo neposílá správné signály do nervů. Někdy může dojít až ke chvilkovému znecitlivění.

Svalové křeče a třes

Nedostatek hořčíku se také projevuje křečemi končetin, ale mohou se objevit i v mimických svalech. Jedná se o nejčastější příznak. Hořčík pomáhá při regulaci vápníku a tím pádem křečím zabraňuje. Protože účinek hořčíku po užití nenastoupí ihned, je dobré si ztuhlé místo s křečí masírovat.

Srdeční arytmie

Dalším projevem nedostatku hořčíku je nepravidelná činnost srdce. Netluče v pravidelných intervalech, ale je buď příliš rychlé, anebo pomalé. I srdce potřebuje ke své správné funkci dostatečnou dávku magnesia, a to i pro kvalitní srdeční svalová vlákna.

Vysoký krevní tlak

Pokud trpíte na zvýšený krevní tlak, viníkem může být opět nedostatek hořčíku v těle. Protože působí na svaly a cévy, pomáhá jej regulovat správným způsobem.

Migrény a bolest hlavy

Dnes tolik časté migrény bývají způsobeny i nedostatkem magnesia, jedná se až o 60 % jedinců. Hořčík má totiž podstatný vliv na neurotransmitery a receptory serotoninu, což je mnohdy příčinou bolesti hlavy.

Nechuť k jídlu a zácpa

Protože je hořčík nápomocen trávení bílkovin, cukrů a tuků, bez něho je tento proces nekvalitní. Správný obsah tohoto prvku v těle vám pomůže ke správné stolici a vyhnete se tak zácpám. Díky hořčíku se do střev dostává větší množství vody a je regulována tuhost stolice.

Osteoporóza

Správné hodnoty hořčíku by si měli hlídat i všichni, kdo trpí touto chorobou kostí. Naše tělo si totiž uchovává v kostech hořčík, a pokud ho není dostatek, kosti jsou ve špatném stavu.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.ctidoma.cz, www.idnes.cz, www.mojezdravi.cz

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube