Potravin bohatých na železo je celá řada.
Zdroj: Yulia Gust / Shutterstock.com

Nedostatek železa může být nebezpečný. Jaké varovné signály tělo vydává?

Pokud má tělo nedostatek železa, dá o tom vědět celou řadou signálů. Určitě bychom nad nimi neměli mávat rukou. Víte, jak nedostatek železa poznat a jak je možné takové situaci předcházet?

Příčiny nedostatku železa

Nedostatkem železa trpí přibližně každý desátý člověk. Kromě náhlé ztráty velkého množství krve mohou nedostatek železa v organismu způsobit i zhoršené stravovací návyky (nevhodně zvolená strava), ale třeba i nezdravý způsob života či zánětlivé onemocnění střev.

Anémie, chudokrevnost neboli blednička

Anémii se pro zbarvení kůže říkávalo blednička.Železo je základním stopovým prvkem v lidském organismu  a je pro fungování lidského organismu velmi důležité. Umožňuje produkci červeného krevního barviva (hemoglobinu), tedy bílkoviny obsažené v červených krvinkách a tak napomáhá okysličování krve. Anémií s nazývá stav, kdy množství hemoglobinu obsaženého v červených krvinkách poklesne pod normu. Příznaky mohou být rozdílné v závislosti na zdravotním stavu i stáří člověka. Zpozornět bychom měli v případě, že

  • pociťujeme neobvyklou únavu
  • pokožka je příliš bledá, suchá, dochází k větší lámavosti nehtů či zhoršená kvality vlasů
  • objevuje se dušnost a bolesti hlavy
  • srdeční činnost je nepravidelná

Samozřejmě, že výše zmíněné příznaky mohou být spojené i s jinými zdravotními komplikacemi. Proto je vhodné potíže konzultovat s praktickým lékařem.

Hřebíky jíst nemusíte…

Doporučená denní dávka železa je pro dospělého 14 mg. Jako skvělý zdroj železa proslavil Pepek námořník špenát. Dnes však víme, že existují potraviny, z kterých získáme pro své tělo mnohem více železa.

Obsah železa ve 100 g potraviny.

Téměř polovinu denní dávky pokryje konzumace masa a vnitřností (např. játra). Z rostlinných produktů jsou významným zdrojem železa luštěniny (např. fazole, čočka), ovoce (meruňky, švestky) nebo ořechy (oříšky, mandle). Ideální je však pestré složení stravy. Vynechávat bychom neměli ani obiloviny, celozrnný a obohacený chléb. Ze zeleniny by se na jídelníčku měla objevovat především brokolice a špenát, velmi bohatě je železo zastoupené v mořských řasách. Přísun železa podpoříme užíváním vitamínu C, respektive ovoce či zeleniny s jeho vyšším obsahem. Další potraviny s vysokým obsahem železa představujeme v naší fotogalerii.

Není železo jako železo

Vědět bychom však měli i to, že některé látky vstřebávání železa do organismu snižují. K takovým patří vláknina, šťavelany, nadměrná konzumace čaje, kávy. Lidské tělo lépe vstřebává železo ze živočišných zdrojů (tzv. hemové železo), než železo z rostlinných zdrojů (nehemové železo). Samozřejmě i v případě železa platí: všeho s mírou, žádný extrém není dobrý. Nadměrný přísun železa by mohl vyvolat další zdravotní problémy.

Akční letáky