Příčiny nedostatku železa

Nedostatkem železa trpí přibližně každý desátý člověk. Kromě náhlé ztráty velkého množství krve mohou nedostatek železa v organismu způsobit i zhoršené stravovací návyky (nevhodně zvolená strava), ale třeba i nezdravý způsob života či zánětlivé onemocnění střev.

Anémie, chudokrevnost neboli blednička

  • pociťujeme neobvyklou únavu
  • pokožka je příliš bledá, suchá, dochází k větší lámavosti nehtů či zhoršená kvality vlasů
  • objevuje se dušnost a bolesti hlavy
  • srdeční činnost je nepravidelná

Samozřejmě, že výše zmíněné příznaky mohou být spojené i s jinými zdravotními komplikacemi. Proto je vhodné potíže konzultovat s praktickým lékařem.

Hřebíky jíst nemusíte…

Doporučená denní dávka železa je pro dospělého 14 mg. Jako skvělý zdroj železa proslavil Pepek námořník špenát. Dnes však víme, že existují potraviny, z kterých získáme pro své tělo mnohem více železa.

Téměř polovinu denní dávky pokryje konzumace masa a vnitřností (např. játra). Z rostlinných produktů jsou významným zdrojem železa luštěniny (např. fazole, čočka), ovoce (meruňky, švestky) nebo ořechy (oříšky, mandle). Ideální je však pestré složení stravy. Vynechávat bychom neměli ani obiloviny, celozrnný a obohacený chléb. Ze zeleniny by se na jídelníčku měla objevovat především brokolice a špenát, velmi bohatě je železo zastoupené v mořských řasách. Přísun železa podpoříme užíváním vitamínu C, respektive ovoce či zeleniny s jeho vyšším obsahem. Další potraviny s vysokým obsahem železa představujeme v naší fotogalerii.

Není železo jako železo

Vědět bychom však měli i to, že některé látky vstřebávání železa do organismu snižují. K takovým patří vláknina, šťavelany, nadměrná konzumace čaje, kávy. Lidské tělo lépe vstřebává železo ze živočišných zdrojů (tzv. hemové železo), než železo z rostlinných zdrojů (nehemové železo). Samozřejmě i v případě železa platí: všeho s mírou, žádný extrém není dobrý. Nadměrný přísun železa by mohl vyvolat další zdravotní problémy.