Skořice není jen voňavým kořením, které nás zahřeje a navodí příjemnou relaxační atmosféru, je také významným lékem. Využívá ho jak ájurvéda, tak čínská medicína. První zmínka o skořici jako léku se datuje do období 2700 let před Kristem. V 1. století byla v Římě až 15krát dražší než zlato.

Skořice jako lék

Skořice je antibakteriální, antimykotická a antiparazitická. Podporuje zažívání, cirkulaci krve a pomáhá při celkové slabosti organismu. Stabilizuje hladinu krevního cukru, takže ji ocení především pacienti s diabetem 2. typu. Působí při nevolnosti, kolice, nadýmání, průjmech, uvolňuje křeče a svalové tenze. Skořicová vůně a chuť navíc podporuje činnost mozku. Zlepšuje udržení pozornosti, paměť a rychlost vizuálně motorické odezvy.

Dva druhy skořice

Na trhu jsou k dostání dva druhy skořice. Cejlonská neboli pravá a čínská Cassia. Rozeznáte je snadno. Cejlonská skořice vypadá jako doutník, čínská má šnekovitý tvar. Druhá zmiňovaná je levnější, běžnější a dostupnější. Najdete ji ve všech supermarketech.

Chemický koktejl

Skořice obsahuje fenoly, terpeny, kyselinu skořicovou, třísloviny a sliz. Nejnebezpečnějšími látkami, obsažené v obou druzích skořice, jsou kumariny. Jsou to aromatické sloučeniny, které rostliny chrání proti hmyzu a hlodavcům. Člověk sice kumarin metabolizuje, i tak je pro něj ve větší dávce silně toxický.

Skořice jako jed

V cejlonské skořici najdete kumarin ve stopovém množství. Běžná čínská skořice obsahuje až 4 g kumarinu/kg. „Dosavadní legislativa EU připouští přítomnost 2 mg kumarinu/kg potraviny, ale analýzy ukázaly, že některé pečivo obsahuje i 100 mg/kg (což je padesátinásobné množství). Největší zátěží z hlediska skořice je vánoční pečivo, a proto by se měl i tento krátkodobý vysoký příjem omezit na nejvýše 40 kusů skořicových sušenek týdně," upozorňuje Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.

Negativní účinky skořice

Tolerovaný denní příjem kumarinu je přibližně 0,1 mg na kilogram hmotnosti. Překročení limitu může způsobit poškození jater a další zdravotní komplikace.

Zvyšuje riziko rakoviny

Studie na zvířatech ukázaly, že příliš mnoho kumarinu může zvýšit riziko některých druhů rakoviny. Především na plících, játrech a ledvinách. Zatím však není jasné, proč tyto látky podporují rakovinové bujení. Někteří vědci se domnívají, že kumarin v průběhu času poškozuje DNA, což zvyšuje riziko rakoviny.

Může způsobit bolest v ústech

Skořice obsahuje cinnamaldehyd, sloučeninu, která může vyvolat alergickou reakci. Alergie se projevuje otokem jazyka nebo dásní, pálením, svěděním a bílými skvrnami v ústech. Pozor by si měli dávat ti jedinci, kteří mají v oblibě skořicové oleje nebo žvýkačky.

Může způsobit problémy s dýcháním

Zkonzumujete-li naráz velké množství skořice, můžete si přivodit potíže s dýcháním. Opatrní by měli být hlavně astmatici a alergici. Jemná struktura koření usnadňuje vdechnutí a podráždění hrdla, což může způsobit kašel a dávení.

Zdroje: www.bezpecnostpotravin.cz, www.infopacient.cz, www.healthline.com