Každému byl dán jiný tvar, odstín a struktura. Problém nastává ve chvíli, kdy se nehty začnou měnit, zbarví se nebo se vytvoří nerovnosti. Zdravé nehty mají lehce narůžovělou barvu, nehyzdí je rýhy ani vyvýšeniny, jsou dokonale hladké a u kořene může být viditelná bílá plocha. Povrch je přirozeně lesklý a ze tří stran je chrání nehtová kůžička.

Růst

Zdravé nehty rostou průměrnou rychlostí 0,1 milimetru za den. V těhotenství, v teplém počasí a v mládí rostou rychleji a není třeba se zneklidňovat. Problém je při zastavení růstu. Ten je negativně ovlivňován stresem a většinou ukazuje na vážné onemocnění, nejčastěji zápal plic.

Není tečka jako tečka

Nehtová lůžka čas od času pokryjí bílé skvrnky. Jsou malé a po pár měsících zmizí. Objevují se u mužů i u žen různého věku. Právě proto si spousta lidí myslí, že jejich výskyt souvisí s dočasným nedostatkem vitamínů. Změna jídelníčku neuškodí, ale je to jen reakce na starší zranění nebo onemocnění. Člověka neohrožují a nesignalizují zdravotní problémy. Jde o neškodnou leukonychii.

Pokud mají tečky tmavý okraj, je zle. Je to jeden z prvních příznaků žloutenky. Postupně se přidají nevolnosti, bolesti břicha a kloubů a únava. Mají-li tečky ve svém středu drobné důlky, může se jednat o projevy lupénky.

Volba směru

Často se na nehtech vytvoří drážky a prohlubují se. Podélné rýhy se pojí se zažíváním, vodorovné jsou předzvěstí mnohem vážnějších problémů jako tyfus nebo spála. Každá nerovnost na nehtu je odrazem špatného fungování v těle - od psoriázy po revmatickou artritidu.

Barvy

Příliš světlá a vybledlá nehtová lůžka se pojí se stárnutím, ale mohou být znakem chudokrevnosti nebo cukrovky.

Namodralé nehty značí nedostatek kyslíku v těle a potíže s plícemi. Co nejdříve navštivte lékaře.

Zašedlé nehty způsobuje dlouhodový nedostatek železa. To doplníte zvýšeným příjmem červeného masa, máku, luštěnin a dýňových semínek.

Pokud objevíte na nehtu černý pruh nebo skvrnu, okamžitě vyhledejte odbornou pomoc. Takové změny způsobuje nebezpečný melanom.