Jsou krásné lesklé, jako ze žurnálu. Nebo se třepí, jsou křehké a máte s nimi jen starosti? Ač se to nezdá, nehty jsou velmi důležitou částí našeho těla a mohou zrcadlit zdraví našeho organismu. Dokonce stará čínská medicína využívá kontrolu nehtů k určení diagnózy zdraví člověka.

Péči nepodceňujte

Nehty nejsou jen nedůležitou rohovinou na našem těle. Naopak chrání konce prstů a na jejich kvalitě se pak podle vědeckých studií odráží i celkový stav našeho zdraví. Výrazné defekty a změny na nehtech totiž mohou znamenat nějaké onemocnění, ať už banální , anebo závažné. Také ale mohou značit jen špatnou péči a životosprávu.

Proto je důležité o ně dobře pečovat. Čistit, správně je stříhat a mýt. Zejména na nohou jsou pak nehty náchylné k nepříjemným mykózám. Jak by měly zdravé nehty vlastně vypadat? Každý nehet vyrůstá z místa, kterému se říká nehtové lůžko. Těsně za ním, na nehtu bývá často vidět světlý nebo bílý oblouček, což je právě ten důležitý půlměsíc, jehož podoba a vitalita nás zajímá. Barva nehtů by měla být jemně růžová, povrch zase zcela hladký a lesklý. Objevují-li se na nehtech rýhy, hrbolky nebo jiné anomálie, měli byste zbystřit. Značí nějaký zdravotní problém.

Jak má vypadat půlměsíc na nehtu?

Malé půlměsíce, které se na nehtech objevují, jsou velmi křehké a měli byste jim určitě věnovat pozornost, lépe řečeno ochranu. Pokud dojde k jejich poškození, velmi často pak může nehet růst nesprávně nebo deformovaně. Pod bílým půlměsícem se také ukrývají drobné cévy. A jak by tedy měly půlměsíce vypadat? Lunuly, jak se bílým částem nehtů říká latinsky, by měly být patrné na každém prstu. Jejich barva by měla připomínat slonovou kost. O něco světlejší bílá značí člověka energického. Svítivě bílá už ale může signalizovat problém, nižší půlměsíc dává tušit únavě a snížené imunitě.

Malý značí problém

Malé, uzoučké lunuly značí problém se zažívacím traktem. V čínské medicíně se objevuje názor, že úzké půlměsíce souvisí s vyčerpáním organismu a zpomaleným metabolismem, což nahrává držení drastických a nesprávných diet. Pokud přesně takové půlměsíce najdete na nehtech, zamyslete se nad svou životosprávou.

Hrbolky a rýhy nejsou v pořádku

Nejen lunuly mohou odrážet potíže v organismu. Stane se, že se na nehtech objeví nejrůznější hrboly a rýhy. Ty rozhodně na zdravé nehty nepatří, pokud se nejedná o poúrazový stav. Podélné rýhy signalizují potíže se zažívacím traktem. Hrubý povrch nehtů může mít zase souvislost s počínající lupénkou nebo může souviset s kloubním onemocněním, revmatoidní artritidou.

Světlé nebo namodralé nehty? Zbystřete!

Barvu by měly mít zdravé nehty jemně růžovou. Jakákoliv jiná barva značí potíže. Vybledlé nehty mohou mít lidé podvyživení a anemičtí. Vybledlost nehtů ale může signalizovat i srdeční onemocnění, cukrovku nebo potíže s játry. Žluté nehty mívají lidé holdující cigaretám, zažloutnutí nehtů se ale může objevit i v případě zmiňované mykózy nebo vzácně při onemocnění štítné žlázy. Jakmile nehty začnou promodrávat, je důvod k opravdovému zpozornění. V takovém případě může jít o výrazný signál onemocnění plic a nedostatku kyslíku.

Související články

Zdroje: farmazdravi.cz, zena.aktualne.cz, www.tetadrogerie.cz