Zdroje: www.prozeny.cz, www.novinky.cz

Změny na nehtech prozradí některé nemoci

Naše ruce, tvar nehtů a jejich kvalita mohou být jistě zděděné, nicméně všichni své ruce známe velmi dobře, a proto když se objeví barevné odlišnosti, proužky, skvrny, či se kvalita nehtů náhle zhorší, rozhodně si toho dříve či později všimnete.

Řada deformací nehtů, respektive lůžka, může být způsobena úrazy, nejčastěji přivřením do dveří. Nicméně o těchto zraněních určitě víte, a proto změny na nehtech nejsou nijak šokující a nečekané. Může jít o hrbolky na nehtech, které nemizí (v případě poškození lůžka) ale také tmavé až černé proužky. Výjimečně jde o závažná onemocnění jako je lupénka, melanom kůže pod nehtem či infekční endokarditida což je onemocnění srdce. Především pokud skvrna či tmavá část neodrůstá s nehtem, pak byste určitě měli stav konzultovat s lékařem.

Pokud se však hrbolky objevují na všech nehtech, pak mohou souviset s dalšími obtížemi. Mezi takové patří cukrovka, ale také spála nebo tyfus, i často zmiňovaná lupénka.

Křehké nehty souvisejí se zdravím i dietou

Velmi běžné jsou křehké a lámající se nebo třepivé nehty. Nejčastěji se objevují při nedostatku železa, onemocnění štítné žlázy, ale také při drastických redukčních dietách a podvyživení. Pokud máte křehké a třepivé nehty, buďte opatrní také při jejich údržbě. Aceton, dezinfekce či bělící prostředky vše ještě zhorší, stejně jako přílišné zjemňování a leštění povrchu nehtu.

Zabarvení nehtů a zdravotní problémy

Žluté zduřelé nehty se nejčastěji objevují na nohou a jsou často znakem onemocnění plísní. Pokud zasáhne plíseň až do lůžka, je jen velmi těžko léčitelná. Bohužel ani zamaskování lakováním nebývá úspěšné, neboť nehet často za několik dnů celý odpadne.

Žluté zabarvení však nemusí být vždy plísňového původu. Souvisí někdy i s onemocněním plic, které není jen provázeno změnou na nehtu, ale také lymfatickými otoky, nicméně jde o vzácné onemocnění. Dále mohou být žluté nehty následkem lupénky nebo při změněné funkci štítné žlázy.

Bíle flíčky mohou být také způsobeny úrazem, nicméně může jít i o alergickou reakce nebo plíseň. Pokud můžete úraz vyloučit, pak by mohlo jít také o nedostatku zinku, který se takto projevuje především u dospívajících.

Související články