Podle nejrůznějších vědeckých studií jsou nehty zrcadlem našeho zdraví. Pokud jsou vaše nehty nažloutlé, zarudlé, šedavé či namodralé, zpozorněte. Podle jejich nepřirozeného zabarvení lze totiž odhalit možné problémy v oblasti zdraví.

Co všechno můžete rozpoznat podle stavu svých nehtů? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Nehty jsou nezbytná součást těla

Stejně jako mají zvířata rohovité útvary či drápy, tak mají lidé své nehty. Oproti zvířatům to pro nás není obranný prostředek, který slouží i k lovu, spíše jde o přirozenou ochranu konců prstů a jistý estetický prvek. Bonusem navíc je to, že podle nich lze částečně sledovat zdravotní stav organismu. Pokud je v těle nějaký problém, který nemusí být na první pohled vidět, je možné to vyčíst z nehtu a nehtového lůžka.

Zpravidla se tyto nedostatky projevují v podobě různých druhů flíčků, které se od sebe liší odstínem, velikostí a tvarem. Často se zhoršené zdraví podepíše i na celkové slabosti nehtu a jejich nepravidelném růstu. Nehty jsou pak často měkké, lámavé, s prohlubněmi či vrcholky.

Projevy nedostatků v těle jsou různé

Je důležité si uvědomit, že lidský organismus je dokonalá továrna, kde je vše propojené. Tudíž se každá změna někde projevuje. A právě takovým lakmusovým papírkem jsou i naše nehty, které toho o zdraví dokážou poměrně hodně prozradit.

Někdy se může jednat o houbovou infekci nebo zranění, ale vaše nehty mohou někdy naznačovat i závažnější základní problém, a to například problém v játrech, plicích nebo srdci. Každé lidské tělo je však jiné, a tak jednotlivé úkazy nemusí být pravidlem pro všechny. Vždy je lepší konzultace s odborníky.

Jak vypadají zdravé nehty

Pokud se cítíte zdraví a máte dojem kvalitních nehtů, měly by mít růžovou barvu a bílé měsíčky, které jsou součástí nehtového lůžka. Právě půlměsíčky jsou ukazatelem dobrého stavu štítné žlázy. V případě, že ho na nehtech nemáte, zpravidla jde o oslabenou činnost této žlázy, což se často projevuje stavem bez nálady, depresemi či rychlými změnami nálad. Jaké barvy mohou mít vaše nehty?

Žluté nehty

V případě, že máte již nějakou dobu nehty nažloutlé či žluté, může být příčinou houbová infekce. Pokud byste ji nechali bez povšimnutí, mohla by se rychle rozšířit a nehet vám přeměnit v drolící se suť. Často se jedná i o vedlejší znak nejen kouření, ale i stárnutí. Vinou však může být i lak na nehty nevalné kvality. Kromě toho může jít o projev problémů s játry, se zánětem nosních dutin, onemocněním štítné žlázy, plicní infekce či hromadění vody v končetinách.

Zarudlé nehty

Pokud je barva vašich nehtů tmavší než růžová a blíží se červené, může být zatěžkáno vaše srdce. Jakmile vám zrudnou kůžičky po stranách nehtů, často se jedná o autoimunitní onemocnění zvané lupus. V každém ohledu, byste svůj stav měli konzultovat s lékařem.

Namodralé nehty

Modrá a někdy až fialová nehtová lůžka vznikají zpravidla nedostatkem kyslíku. I tento stav vyžaduje péči odborníka. Nedostatek kyslíku v těle může být způsoben srdečními či plicními problémy. Jednat se může také o emfyzém či chronickou bronchitidu. Nic neodkládejte a jednejte.

Šedé a hnědé nehty

Zašedlé nehty mohou být způsobeny některými druhy léků. A ty hnědé mohou poukazovat na nedostatečnou činnost štítné žlázy nebo podvýživu. Jestliže jsou nehty hnědé u konečků a napůl bílé u kořene, často jde o příznaky selhání ledvin. Ve velkém procentu se tyto změny na nehtech vyskytují i po agresivní chemoterapii.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.uspesna-lecba.cz, www.jakzdrave.cz, www.uspesna-lecba.cz