Většina z nás ví, že nadměrná konzumace sladkostí škodí zdraví zubů. Cukr totiž vytváří v ústní dutině kyselé prostředí, které narušuje zubní sklovinu a podporuje vznik zubního kazu. Ale věděli jste, že existuje i celá řada dalších potravin, které mohou mít na zuby značně negativní vliv?

Chcete se dozvědět o nejhorších potravinách, které mohou poškodit zdraví vašich zubů? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Dr. Eric Berg DC:

Zdroj: Youtube

Chraňte zubní sklovinu

Vnitřní prostředí zubu, tedy žlutou a pórovitou zubovinu, ochraňuje zubní sklovina, která je přirozeně bílá. Pokud si ve větší míře dopřáváte nevhodné potraviny, které ji mohou výrazně naleptat a poškodit, může dojít postupem času ke změně původního odstínu chrupu. V ohrožení je pak samozřejmě i zdraví zubu, který je vystavený vyššímu riziku vzniku kazu. Které potraviny tedy konzumovat s mírou, abyste si uchovali krásný a zdravý úsměv?

Kyselé nápoje

Zcela jistě se vyhýbejte kyselým limonádám, džusům a šťávám. Buďte obezřetní i u některých druhů minerálních vod, které obsahují nečekaně velké množství kyselin.

Ovoce a zelenina

Stejně tak to platí o příliš kyselém ovoci a zelenině. Potraviny s kyselým pH, jako jsou například citrusové plody, ale i rajčata nebo nakládané kyselé okurky, naleptávají sklovinu a mohou být později příčinou jejich žlutavého nádechu.

„Například citronová šťáva obsahuje krystaly fosforu a vápníku, a tím leptá zubní sklovinu. Proto je dobré si po její konzumaci vypláchnout ústní dutinu vodou,“ radí stomatolog Jan Chvojka.

Problematické jsou i plody, jejichž šťáva obsahuje velké množství pigmentů, například mrkev nebo červená řepa. Při častém styku se zubní sklovinou dochází ke změně odstínu. Pokud si je však nechcete zcela upřít, pijte je pomocí brčka.

Káva a čaj

Káva i čaj jsou pro zuby nebezpečné díky obsahu tříslovin, které je nehezky zabarvují. „Protože je káva kyselá, mění rovnováhu pH v ústech. Doporučuji proto dát si po každé kávě žvýkačku bez cukru. Čaj způsobuje horší skvrny než káva, je přitom jedno, jestli jde o čaj teplý nebo studený,“ říká stomatolog Jan Chvojka. Černé čaje zabarvují zuby do žluta a zelené zase do šeda.

Víno

Bílým a zdravým zubům nesvědčí ani červené víno. Způsobuje na nich našedlé skvrny, které jdou velmi špatně odstranit i na zubní hygieně. Nevhodné je však i víno bílé, protože naleptává obsaženými kyselinami zubní sklovinu.

Tip odborníka na závěr

„Okamžitým čištěním se navíc naleptaný povrch poškrábe, a dochází tak k celkovému zeslabení skloviny a zvýšení citlivosti zubů. Ideální je proto po konzumaci vína i ostatních barvících jídel a nápojů nejdříve ústa vypláchnout čistou vodou, a až přibližně po půl hodině zuby vyčistit kartáčkem,“ upozorňuje Jan Chvojka.

Související články

Zdroje: www.prozeny.cz, www.delish.com, www.novinky.cz