S přicházejícím podzimem přijde období potřeby vydatnějších snídaní a u některých jedinců jsou velmi oblíbené hřejivé kaše. Na současném trhu je jich k dispozici poměrně velké množství a mnozí si připravují své oblíbené domácí verze. Je pravdou, že obsahují velké množství výživných látek, ale ne všechny druhy je vhodné konzumovat hned po ránu. Které to jsou?
Na 4 rychlé recepty na snídaňovou kaši se podívejte na tomto videu na YouTube (kanál StillOnTheWay):
Proč jíst kaše k snídani
Výhodou kaší je to, že se zpravidla jedná o bohatý zdroj vlákniny a dodá vám hned po ránu řádnou dávku energie. Kromě toho obsahují mnoho užitečných vitamínů a další zdraví prospěšných látek. Některé druhy si však dejte raději až později, a ne bezprostředně po probuzení. Hned po ránu by vám totiž moc neprospěly.
Krupicová kaše
Tento druh kaše patří právě v našich končinách k těm oblíbeným. Starší generace doma dříve ani jinou nejedly, této patřilo v době komunismu jisté prvenství. Krupicová kaše je v podstatě zdravá, poskytne vám nejenom sacharidy, které dodávají potřebnou energii na celý den. Stejně tak i výše uvedené prospěšné látky, jen v nižším množství než jiné kaše. Krupice je vyrobená z vnitřní vrstvy pšeničného zrna, a tudíž tato kaše neobsahuje tolik vlákniny, která je důležitá pro správné trávení.
Příliš mnoho sacharidů
Potíž je také v tom, že je krupicová kaše bohatá i na sacharidy s vysokým glykemickým indexem. Cukr se tak uvolňuje do krve mnohem rychleji a snadno by molo dojít k prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi a zároveň i k rychlému k poklesu. Právě to je příčinou vzniku únavy a brzkého hladu.
Rýžová kaše
Rýžová kaše je obecně považovaná za zdravou snídani. Jedná se o dobrý zdroj sacharidů, vlákniny a některých živin, jako jsou například železo, tiamin a hořčík. K snídani se ovšem hodí jen ta z hnědé rýže. Většina z nás si kaši připravuje z rýže bílé, která oproti té hnědé obsahuje výživných látek mnohem méně.
Horší trávení
I v tomto případě obsahuje kaše menší podíl vlákniny a tělo ji bude hned po ránu hůře trávit. Rýžová kaše je bohatá na sacharidy, pokud je však dodáváte do těla ve větším množstvím, může to způsobit nepříjemné přibírání na váze.
Instantní ovesné kaše
Instantní kaše je sice pohodlný a snadno dostupný způsob, jak si připravit snídani. Některé předpřipravené směsi si označení "ovesná kaše" snad ani nezaslouží. Bohužel obsahují jen okolo 50 % cereálií a jsou nejen plné cukru, ale i dalších přísad, které nejsou pro zdraví příliš optimální.
Rychlovarné nebrat
Samy o sobě jsou ovesné vločky prospěšné. Obsahují velké množství vlákniny, a kromě správného trávení také podporují odstranění toxinů z těla. Bohužel to samé neplatí o „rychlovarných“ vločkách. Stejně jako v předchozích případech postrádá tento produkt své veškeré užitečné vlastnosti.
Související články
Zdroje: www.lidovky.cz, www.extrafit.cz