Ačkoli jedovatých hub je výrazně méně než těch jedlých, je důležité se seznámit i s nimi. To proto, abychom věděli, u kterých druhů může dojít k záměně, která může být pro náš život naprosto fatální, případně za jak dlouho a jakým způsobem se může projevit otrava.

Vědět bychom měli, že otravu mohou způsobit i jedlé houby, pokud je použijeme zapařené nebo nahnilé. Dále pak existují houby, u kterých se otravy dostavují v kombinaci s alkoholem. Nejznámějším v tomto směru je hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius). Jeho mladé plodnice jsou chutné a jedlé, ale v kombinaci s alkoholem se dostaví otrava.

Nejjedovatější houby světa

Čepice smrti, ničící anděl, bláznova houba, smrtící čepice, bláznova čepice. Tak by se daly do češtiny přeložit přezdívky, které si nejjedovatější houby světa vysloužily v angličtině. Z následující šestice u nás neroste pouze Amanita bisporigera.

  • muchomůrka zelená (Amanita phalloides) - death cap
  • muchomůrka jízlivá (Amanita virosa) - destroying angel
  • muchomůrka (Amanita bisporigera) – eastern North American destroying angel - roste v lesích východní severní Ameriky na jih do Mexika
  • muchomůrka jarní (Amanita verna) - fool's mushroom, destroying angel, popřípadě the mushroom fool
  • pavučinec výjimečný, syn. pavučinec skvělý (Cortinarius rubellus) - deadly webcap
  • pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus) - fool's webcap, fools webcap

Další houby, které u nás nejčastěji způsobují otravy, najdete na webu Toxikologického informačního střediska - www.tis-cz.cz. Mezi důležitá telefonní čísla se vyplatí připsat i rychlý kontakt pro případ akutní otravy: 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02.

Zákeřný pavučinec

Mimořádně zákeřný je pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus). Otrava se totiž může projevit až po 17 dnech od požití této houby! Podobně jako některé další houby tohoto rodu obsahuje toxin orellanin, který poškozuje vážným způsobem ledviny a může způsobit smrt.

Závojenka olovová – pozor na záměny mladých hub

Závojenka olovová (Entoloma sinuatum) je v mládí podobná hned několika druhům hub, dokonce i s některými hříbky. Látka, kterou obsahuje, způsobuje 2-3 hodiny po požití těžké průjmy a zvracení, které vedou k celkovému vyčerpání a mohou skončit selháním srdce a smrtí. Někdy dochází i k poškození ledvin.

Nejlepší traviči? Muchomůrka zelená a její příbuzné

Statistikám smrtelných otrav houbami dlouhodobě kraluje muchomůrka zelená (Amanita phalloides) a další podobné, tedy muchomůrka jarní (Amanita verna) a muchomůrka jízlivá (Amanita virosa). Jedy, které obsahují, způsobují tzv. faloidní otravy. Ty se projevují až po delší době, obykle nejdříve po 6, ale i po 8-12 hodinách. Žaludeční nevolnost přechází ve zvracení a průjmy v délce až 48 hodin. I přes maximum lékařské péče až 15% postižených na následky této otravy umírá. Koncentrace toxinů v plodnicích těchto muchomůrek je tak vysoká, že jediná plodnice postačí ke smrtelné otravě 2-3 dospělých lidí. Ne náhodou patřila tato muchomůrka k legendárním nástrojům travičů.