Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com

Nejsilnější pětka mezi přírodními antibiotiky

Těchto pět patří k těm nejdůležitějším a překvapivě jsou to potraviny, které dobře známe a míváme je i doma. Křen, cibule, zázvor, med a česnek jsou spjaty nejen s českou kuchyní, ale rozhodně také s léčebnými postupy, které se dříve běžně používaly a jejich účinky potvrzují i vědecké studie. Jde o potraviny se silnými antibiotickými účinky.

Podívejte se na toto krátké video, kde se tvůrci z YouTube kanálu „Tozako“ zabývají pěticí zmíněných přírodních antibiotik.

Zdroj: Youtube

Další přírodní antibiotika, která dobře známe

Je to ale všechno? Jistě že ne. Antibiotiky je celá řada dalších známých bylin či potravin. Patří sem například tymián, dobromysl čili oregano, echinacea neboli třapatkovka, ale také voňavý hřebíček a další.

Tymián je jednoznačně vyhlášeným antibiotikem. Výrazný tymián má silně antiseptické i antibiotické účinky a ve Středomoří rozhodně patří k bylinám, které se běžně používaly k léčení všemožných neduhů, a to jak vnitřně, tak i zevně. Pokud vám připadá zvláštní uvařit si z tymiánu čaj, klidně sáhněte po jeho mírnější variantě, kterou je u nás dobře známá a oblíbená mateřídouška.

Oregano čili dobromysl je bylinka plná antioxidantů a působí hlavně protizánětlivě. Momentálně se má z to, že antibiotické účinky jsou nejsilnější při užívání oleje z dobromysli.

Výjimečně silný je také hřebíček. Hřebíčkový olej má antibakteriální, antimykotické, insekticidní a antioxidační vlastnosti. Ačkoli jej známe především jako aromatické koření, běžně se z něj používají oleje a masti pro jeho antiseptické účiny při zánětech dásní a bolesti zubů. Obecně je hřebíček vhodný spíše pro zevní použití.

Ať už jde o hřebíček nebo jiné esenciální oleje, pamatujte, že je vždy nutné jejich ředění jinými oleji. Zcela dostačující jsou i oleje používané v kuchyni či dětské olejíčky.

Běžné, ale ne naše

I když původně není z české přírody, v zahradách se zabydluje také echinacea čili třapatkovka. Tato zdobná bylina je významnou léčivkou.

Podobně je na tom například kurkuma, která se sice u nás nepěstuje, ale i toto koření si našlo do našich kuchyní cestu a dnes je zcela běžným nejen dochucovadlem, ale také se užívá pro své protizánětlivé látky, které společně s obsaženými antioxidanty působí ozdravně a preventivně také na srdce i mozek.

Související články