Trápí vás zácpa?

Trpíte na zácpu nebo vám jen letní režim, změna prostředí a cizokrajné stravování zavařily na nepříjemné problémy s vyprazdňováním? Zácpu lze řešit všelijak a jistě víte o existenci pilulek, kapek a čajů.

Než se ale vydáte do lékárny, můžete zkusit využít projímavých schopností některých potravin. Známé jsou především sušené i čerstvé druhy ovoce, ale jak je to se zeleninou?

Poradí vám také dietolog a výživový specialista Joe Leech v tomto příspěvku z YouTube kanálu Healthline. Leech uvádí právě zmiňované druhy ovoce, které jsou při zácpě nejlepší a výhodou je i to, že je dobře přijímají i děti.

Zdroj: Youtube

Pomáhá ovoce i zelenina

Zelenina a další potraviny je vyzdvihovaná nejen pro obsah různých vitaminů a minerálních látek, ale také pro vlákninu. K té je třeba dodat, že je nezbytné také dostatečně pít. Především to je pro zažívání zásadní a může to přímo souviset i se vnikem zácpy.

Zelenina je bohatá jak na rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu, vyvážený poměr těchto dvou látek přispívá k harmonizaci zažívání. Zelenina není důležitá jen při zácpě, ale obecně by měla tvořit velký podíl naší stravy. Různé druhy zeleniny také obsahují ještě jiné další látky, kterými bojují proti zácpě, ale také nadýmání a plynatosti.

Která zelenina je na zácpu nejlepší?

Při zácpě vám může pomoci například špenát. Obsahuje totiž velké množství jak zmiňované vlákniny, ale i magnezia. Tyto podporují významně peristaltiku střeva, což je pro vylučování důležité.

V českých domácnostech se také často najde kysané zelí, které je významné pro vysoký podíl probiotik. Střevní mikroflóra úzce souvisí se zažíváním i pohybem střev. Proto i kysané zelí a další na probiotika bohaté zeleninové pokrmy, jako například tradiční korejské kimči, mohou významně pomoci se zácpou.

Je čas, kdy si můžete dopřát také červenou řepu. Ta nemusí být jen nakládaná nebo strouhaná s křenem.

Řepa je velmi příjemná jen uvařená do měkka a konzumovaná například se sýry nebo tvarohem, někdo ocení její přirozeně sladký nádech s jemně nasekanou cibulkou. Z řepy si můžete také připravit nápoj, kterým tělu dodáte vlákninu a přírodní cukry stimulující trávení.

Brokolice má své příznivce i zaryté odpůrce. Ani tuto zeleninu nemusíte zpracovávat žádným krkolomným způsobem. Jednoduše se dá spařit nebo zapéct. Vašemu tělu dodá spoustu vlákniny i antioxidantů, které podporují zdravý trávící systém.

Ač mnozí zažívají trávící problémy po požití luštěnin, má se za to, že se zácpou může pomoci i vařený zelený hrášek. I ten je plný vlákniny a podporuje žádaný pohyb střev, který může ulevit právě při zácpě. Doporučit lze ale také například vařenou či dušenou mrkev, a to ze stejných důvodů.

Související články

Zdroje: eatingwell.com, jidelniplan.cz