Na trhu existují dva základní druhy oliv – zelené a černé. Přestože jinak vypadají, jde podle odborníků o olivy stejného druhu, jen jiného stupně zrání. „Zelené olivy se sbírají nezralé,“ vysvětluje odborník a pokračuje: „Černé olivy jsou naopak sklízeny až po době zrání. To ovlivňuje nejen barvu, ale i chuť plodů.

Autor videa vám vysvětlí, jaké jsou typy oliv a které se hodí pro vás. Více na kanále Youtube.com.

Zdroj: Youtube

Stejný druh, ale vypadají jinak

Vzhledem k tomu, že jsou zelené olivy nezralé, jsou víc kyselé. Zato ale mají pevnější strukturu a obsahují méně oleje… „To je právě ten důvod, proč je moc nemusím. Jsou kyselkaté,“ ošívá se čtyřicetiletá Dana z Ostravy s tím, že když už má pozřít olivy, tak jedině černé… Ty totiž mají – na rozdíl od svých nezralých soukmenovců, lepší chuť… Ale ta není daná automaticky. Sesbírané tmavé olivy jsou totiž chuťově naprosto nepoživatelné. Ba dokonce nesnesitelně hořké! Proto je výrobci louhují několik dní v roztoku hydroxidu sodného. Olivy se v louhu dokonale odmočí a pak se nechávají kvasit zhruba šest až dvanáct měsíců. Až pak se dostávají ke koncovému zákazníkovi.

Falešné černé olivy

Vtipné na tom je, že i mezi černými olivami se vyskytují falešné náhražky. „Jde o plody, které byly sklízeny nezralé, ale díky louhování a oxidaci se stalo, že ztmavly,“ vysvětluje odborník. Podobné barevné čachry s olivami dělají i další výrobci oliv, kteří kvůli barvě a chuti přidávají do nálevu glukonát nebo mléčnan železnatý. Jestli si tuto „lázeň“ dopřály i vaše olivy, to poznáte na etiketě podle údajů o konzervantech E 578 nebo E 585.

Související články

Dokonalá svačinka

Olivy jsou zdrojem vitaminů E a minerálů. Proto jsou vhodnou prevencí proti osteoporóze a některým typům rakoviny. „Olivy jsou také bohaté na tuky, které prospívají srdci. Proto jsou ideální svačinkou pro kardiaky,“ říká odborník. Olivy mají ale mnohem více přínosů pro zdraví, než byste si dokázali představit. Díky vláknině a obsahu mikroživin (zejména železa, mědi a vápníku) se stávají vhodné pro všechny lidi bez rozdílu věku.

A v čem je rozdíl?

I když se na olivy pějí ódy o jejich velkém zdravotním potenciálu, z hlediska výživy jsou mezi nimi drobné rozdíly. Jaké? „Podíl výživných látek se liší nejenom podle odrůd, ale i jejich zpracování,“ říká odborník a pokračuje: „V čem je tedy rozdíl mezi zelenými a černými olivami? Kaloricky jsou na tom skoro stejně, nicméně z hlediska výživy mají lehký náskok zelené olivy, které mají větší obsah polyfenolů (tedy antioxidantů s protizánětlivými účinky). Proto pokud se tedy ptáte, které olivy jsou zdravější, tak zelené.“

Jak je využít

Zelené olivy mají větší podíl sodíku, který jim propůjčuje slanou a pikantní chuť. Můžete je proto přidávat do italských pokrmů. Výborné jsou i v salátech s těstovinami, tapenádě nebo jako ozdoba na Martini. Oproti tomu černé olivy jsou chuťově zajímavější. Můžete si je vychutnat jako předkrm. Jsou ale výborné k sýrovým talířům, pizze, těstovinám nebo salátům.

Zdroje: www.webmd.com, www.healthline.com