Strava bohatá na listovou zeleninu nabízí řadu zdravotních výhod. Mezi ně patří například snížení rizika obezity, srdečních chorob, vysokého krevního tlaku a duševního úpadku.

Nejzdravější listová zelenina

Listová zelenina je zelenina, u které se konzumují listy nebo část stonku. Existují desítky druhů listové zeleniny. Můžete je jíst vařené, dušené nebo syrové. V tzv. raw podobě však dodají tělu nejvíce potřebných živin. Jaká je nejzdravější?

Kapusta

Kapusta je díky mnoha vitaminům, minerálům a antioxidantům považována za jednu z nejvíce výživných rostlin na planetě. Jeden šálek této zeleniny obsahuje 684 % doporučované denní dávky (DDD) vitamínu K, 206 % vitamínu A a 134 % vitamínu C. Obsahuje také lutein a beta-karoten, které snižují riziko onemocnění způsobených oxidačním stresem. Konzumujte ji nejlépe syrovou, protože vitamín C je citlivý na oxidaci a dobu vaření. Vitamín A zase na teplo.

Mikrozelenina

Dnes je mikrozelenina velice populární. Dá se pěstovat i na okenním parapetu a je tedy dostupná ve všech ročních obdobích. Mikrozelenina je nezralá zelenina, která se pěstuje z chemicky neošetřených semen. Ty si zasadíte do vlhkého kokosového vlákna. Za pár dní vám začnou klíčit. Dodavatelé doporučují konzumovat rostlinky 2,5 - 7,5 cm vysoké. Navzdory své malé velikosti jsou plné barev, chutí a živin. Studie z roku 2012 zjistila, že mikrozeleniny obsahují až 40krát více živin ve srovnání s jejich zralými protějšky. Jsou také bohaté na vitamíny C, E a K.

Brukev zelná

Listy brukve jsou skvělým zdrojem vápníku a vitamínů A, B9 (kyseliny listové) a C. Jeden šálek této zeleniny navíc obsahuje 1045 % DDD vitamínu K. Ten je důležitý při srážení krve. Celkově také zlepšuje stav kostí, což ocení především starší generace.

Špenát

Pepek námořník věděl, proč si dává pravidelnou dávku špenátu. Jeho nutriční podíl je jednoduše působivý. Pokud si ho také dopřejete, nemusíte si dělat starosti s vitamínem K a A. Je také nabitý folátem, který hraje klíčovou roli při produkci červených krvinek a prevenci defektů neurální trubice v těhotenství. Proto by na něj neměly zapomínat především nastávající maminky. Špenát má také vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, což pomáhá snižovat krevní tlak.

Zelí

Na zelí nedali dopustit námořníci na lodích i naši předci. V naší kultuře se hojně využívá především kysané, které poskytuje řadu zdravotních benefitů. Zlepšuje trávení, podporuje imunitní systém a dokonce pomáhá při hubnutí. Je dokázáno, že snižuje únavu, pomáhá s vylučováním toxických látek z těla a s tvorbou krve a hormonů. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, K a skupiny B.

Řeřicha

Řeřichu pozná každé malé dítě. Patří také mezi první pěstitelské výkony všech budoucích zahradníků. Studie ve zkumavkách zjistila, že výtažek z řeřichy zabraňuje reprodukci a invazi rakovinných buněk. Experimenty přímo na lidech však zatím provedeny nebyly.

Zdroj:

https://is.muni.cz/el/1451/podzim2004/T086/vitaminy-seminar.txt

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/kysane-zeli-je-vitaminova-bomba-plna-mlecnych-bakterii-pro-nase-streva-40267773

https://www.healthline.com/nutrition/leafy-green-vegetables#TOC_TITLE_HDR_9

https://farmazdravi.cz/nejzdravejsi-druhy-listove-zeleniny/