Hledáte cestu ke zlepšení svého zdraví a posílení imunity? Kromě celkově zdravého životního stylu se zaměřte na stravu! Vybírejte z potravin, které jsou nabité živinami a dokáží vašemu tělu prospět v mnoha ohledech. Které patří mezi ty nejzdravější?
Chcete se o nejzdravějších potravinách dozvědět více? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu TopTrendingCZ:
Brokolice
Tato zelená superpotravina je plná vitamínů C a K, tedy dvou základních stavebních živin důležitých pro zdraví kostí. Jedna středně velká brokolice obsahuje více než 100 % denního příjmu vitamínu K a skoro 200 % doporučené denní dávky vitamínu C. Stejjně tak se jedná o dokonalý zdroj vlákniny a antioxidantů.
Losos
K nejzdravějším potravinám se řadí také losos, ryba bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné nejen pro zdravé srdce, ale i mozek a zrak. Losos také obsahuje bílkoviny a vitamin D.
Konzumace této ryby je spojována se sníženým rizikem deprese a některých druhů rakoviny. Pouhých 85 g masa z lososa obsahuje téměř 50 % denní dávky niacinu, který chrání před nemocemi a je označován i jako účinná prevence Alzheimerovy choroby.
Borůvky
Tmavě modré borůvky jsou pro náš organismus důležité. Vynikají především vysokým obsahem antioxidantů, které jim propůjčují řadu blahodárných vlastností. Borůvky bojují proti zánětlivým procesům v organismu, čímž snižují riziko chronických onemocnění.
Chrání LDL cholesterol před oxidací a účinně tak pomáhají předcházet jeho škodlivému vlivu na cévní systém. Borůvky celkově snižují negativní dopady oxidačního stresu na organismus, čímž posilují jeho odolnost.
Tmavá čokoláda
Mezi nejzdravější potraviny patří i tmavá čokoláda. Pokud máte mlsný jazýček, dopřejte si vždy tmavou čokoládu s obsahem kakaa alespoň 70 %. Tmavá čokoláda je bohatá na antioxidanty, které podporují zdraví srdce a mozku. Pouze 7 g denně pomáhá snížit krevní tlak u jinak zdravých jedinců.
Avokádo
Zcela určitě pravidelně konzumujte i avokádo. Má nejen výbornou a lahodnou chuť, ale je také nesmírně prospěšné pro naše zdraví. Skrývá v sobě bohatství zdravých tuků, které hrají klíčovou roli v prevenci srdečních chorob. Avokádo dokáže snížit hladinu cholesterolu až o 22 %. Navíc je skvělým zdrojem vlákniny, jež přispívá k lepšímu trávení a reguluje hladinu cukru v krvi.
Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.novinky.cz, www.celostnimedicina.cz