Sýry jsou oblíbenou součástí jídelníčku mnoha z nás. Nicméně, často se vedou diskuse o tom, zda jsou sýry vůbec zdravé a jaký mají vliv na naše srdce. Patří totiž mezi skupinu potravin, která je ze zdravotního hlediska i značně kritizovaná. 

Kardiologové se však shodují, že některé sýry mohou mít pozitivní vliv na naše zdraví, zejména na srdce. Ale jak je to doopravdy? Které sýry si můžete dopřát bez výčitek a které byste měli konzumovat jen v přiměřené míře?

Chcete znát 9 nejzdravějších sýrů na světě? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu Fitnify:

Zdroj: Youtube

Proč jsou sýry spojované s rizikem zdraví

Převážná většina sýrů má bohužel vysoký obsah nasycených tuků, které jsou spojené se zvýšeným cholesterolem a rizikem srdečních onemocnění. Sýry jsou také zpravidla dost slané, což přispívá k nezdravému zvýšenému krevnímu tlaku. Právě tyto dvě zdravotní nesnáze jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí na celém světě.

Sýry mají i své bonusy

Samozřejmě mají sýry i přínosy pro lidské zdraví. Obsahují nejen důležité vitamíny A a B12, ale i užitečný zinek, fosfor a riboflavin. Pro naše tělo je v nich i vysoká dávka vápníku, a to v rychle vstřebatelné formě. Nutriční odborníci sýry doporučují i jako zdroj vysoce kvalitních bílkovin, které našemu organismu poskytují důležité esenciální aminokyseliny, které jsou nepostradatelné pro růst a obnovu tkání.

Nejzdravější sýr pro srdce? Jednoznačně mozzarella

Mozzarella je často uváděná jako jeden ze sýrů, které jsou pro srdce šetrnější. Má obecně nižší obsah tuku než mnoho jiných sýrů, zejména pokud se jedná o odtučněnou nebo nízkotučnou variantu.

Mozzarella je také vynikajícím zdrojem bílkovin, které jsou důležité pro růst a regeneraci svalů. Zhruba 30 g poskytuje více bílkovin než jedna sklenice mléka. Tento druh sýra má minimální obsah nasycených mastných kyselin, ve 100 g jen pouhé 3 g.

Obsahuje také velké množství vápníku, který je nezbytný nejen pro zdravé kosti, ale přispívá ke snížení krevního tlaku. Jaké další sýry lékaři pro srdce doporučují?

Ricotta

Ricotta je druh sýra, který se vyrábí ze syrovátky kravského, kozího nebo ovčího mléka a je známý svou krémovou, hladkou konzistencí a jemnou, mírně nasládlou chutí. Obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, má vysoký obsah bílkovin, vápníku a selenu a několik dalších důležitých vitaminů a minerálů. Syrovátkové bílkoviny, které se k výrobě ricotty používají, pomáhají regulovat hladinu krevního tlaku.

Feta

Feta sýr je původem z Řecka a vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka. Přestože má vyšší obsah soli, když je konzumovaný s mírou, může být součástí zdravého jídelníčku. Obsahuje totiž vysoký podíl prospěšné mastné kyseliny, která se nazývá konjugovaná kyselina linolová (CLA). Jedná se o typ zdravého tuku a patří mezi omega-6 mastné kyseliny. Pokud je této látky v těle málo, zvyšují se rizika nejen kardiovaskulárních chorob, ale i rakoviny a obezity.

Kterým sýrům se raději vyhnout

Raději nekonzumujte ve velké míře nikdy sýry s vysokým obsahem tuku a soli jako je cheddar, ementál nebo parmazán. Stejně tak se vyhýbejte plísňovým sýrům. Ačkoli jsou chutné, mají velmi vysoký obsah soli i tuků.

Zdroje: www.eatingwell.com, www.zijutu.cz, www.latercera.com