Ryby a jejich maso je velmi zdravé. Jsou bohaté na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a další živiny, které jsou důležité pro náš organismus. Ovšem některé druhy ryb a jejich pravidelná konzumace by vám velice snadno mohla spíše než pomoci, ublížit. Proto byste měli vědět, které ryby nekonzumovat a když, tak jen výjimečně.
Na 10 tipů, kterým rybám se v konzumaci vyhnout, se podívejte v YouTube videu na kanále Heart Disease Code:
Obecně jsou ryby zdravé
Konzumaci ryb doporučuje každý odborník na stravu a zdravou výživu. Obsahují totiž velké množství prospěšných látek, a to hlavně užitečných omega-3 mastných kyselin, které pozitivně ovlivňují naše srdce a celý cévní systém. Stejně tak jsou ryby výborné na podporu imunitního systému a zdraví kostí a kloubů.
Některým rybám je lepší se vyhnout
Ovšem některé ryby obsahují nadměrné množství látek, které jsou našemu tělu doslova nebezpečné. Vyhnout by se jim měly především těhotné ženy, protože by mohly ohrozit zdravý vývoj dítěte. Příliš vysoké množství rtuti má negativní dopad i na některé jedince, u nichž může vyvolat astma, srdeční potíže nebo být jednou z příčin rozvoje nebezpečných nemocí jako je například rakovina.
Tilápie nilská
Na našem trhu si tento druh ryby získal poměrně velkou popularitu. Ovšem platí zde, že za málo peněz si moc muziky nepořídíte, spíše naopak. Přestože poskytuje pevné bílé maso s nasládlou chutí, po tepelné úpravě si zachovává šťavnatost a nemá kosti, neměla by být součástí zdravého jídelníčku.
Bohužel bývá často svým původem z chovných farem, kde dostávají geneticky modifikovanou potravu s hormony, pesticidy a antibiotiky. Tyto obsažené látky mají napomoci před výskytem možných nežádoucích škůdců. Proto je tato ryba nevhodná pro zdravý organismus a není divu, že její konzumace vyvolává vedlejší reakce.
Marlín
Marlína obecného byste neměli konzumovat hned z několika důvodů. Nejenže často obsahuje vysoké procento rtuti, ale zároveň se jedná o chráněný druh. Jejich nadměrný lov v Atlantickém oceánu znepokojuje poslední roky všechny ochránce zvířat a přírody. Kromě svého zdraví se tak budete podílet na vymýtání některých druhů zvířat.
Makrela
Makrely jdou v našich končinách také poměrně na odbyt. Pokud patříte mezi její příznivce, vždy sledujte, jakou si domů z obchodu odnášíte! Makrela královská v sobě bohužel mívá mnohdy zvýšené množství rtuti, které může vést v krajních případech až k otravě. Příznaky se projevují nepříjemnou nevolností, zvracením a často i různými neurologickými příznaky. O makrelách je také známo, že se často živí toxickými řasami. Jestliže si tedy chcete dopřát makrelu, měla by vždy pocházet z Atlantiku, kde tato rizika zatím nehrozí.
Žralok
Servírovali jste si doposud s chutí na talíř žraločí maso? I v tomto případě buďte obezřetní! Jejich maso obsahuje látky a organismy, o nichž byste měli vědět. Některé druhy mořských ryb v sobě hromadí methylrtuť, která vzniká přeměnou rtuti ve vodě. Týká se to hlavně žraloků, mečounů a štíhlic. Maso je nevhodné především pro ženy, které ještě plánují těhotenství. Náš organismus totiž methylrtuť vylučuje velmi dlouho, a to v řádech několika týdnů i měsíců.
Zdroje: prozeny.cz, rehabilitace.info, aazdravi.cz, prostreno.cz