Zdroje: www.livestrong.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Co jde dna?

V rychlosti vám dnu představí Martin z Vědeckého kladiva.

Zdroj: Youtube

Záchvaty se objevují typicky v noci po konzumaci potravin, které jsou bohaté na puriny. Mohou přetrvávat 3 až 10 dnů. Puriny jsou organické sloučeniny, které tělo běžně odbourává. Kyselina močová, která vniká při metabolizaci purinů, není u pacientů trpících dnou dostatečně vylučována a začne se v těle ukládat. K léčení je pacientům doporučena poměrně přísná dieta. Seznam potravin bohatých na puriny je velmi dlouhý a kromě alkoholu, masa a ryb zahrnuje také velké množství zeleniny i ovoce, které jsou také bohaté na puriny.

Puriny, dieta při dně a ořechy

Stravování je sice považováno za hlavní metodu, jak onemocnění minimalizovat, zároveň však není jediným důvodem, proč nemocný dnou trpí. Dříve se říkalo dně „nemoc králů“, postihovala také církevní hodnostáře, kteří měli ve svém jídelníčku hojnost masa i alkoholu. I když potraviny s onemocněním úzce souvisí, dalšími faktory jsou také dědičnost či obezita.

Dodržování diety je velmi náročné nejen kvůli tomu, že obecně diety držet neumíme, ale také z toho důvodu, že seznam nevhodných potravin je neuvěřitelně dlouhý. Problém představují puriny živočišného původu a ovoce či výrobky s fruktózou. Zelenina či ořechy sice puriny také obsahují, ale zdá se, že jejíich konzumace nevede k záchvatům.

Vědci také došli k závěru, že vegetariánská strava snižuje riziko tvorby močový krystalků o 93 %. Teoreticky by se tedy lidé trpící dnou ořechů nemuseli obávat, nicméně mnozí lékaři se stále drží starších doporučení a radí ořechů se vyvarovat. Nicméně i mezi ořechy je možné zvolit ty, které obsahují nejmenší množství purinů.

Které ořechy jsou bezpečné?

Pokud jde o ořechy, ty obsahují zhruba 50 mg purinů na 100 g, což je obecně považováno za potraviny s nízkým obsahem těchto látek. Pamatujte, že ořechy jsou sice nesmírně zdravé a měly by být rozhodně součástí zdravého jídelníčku, na druhou stranu jsou velmi tučné. Proto se doporučuje jen několik ořechů, respektive plná hrst jednou denně. Pro nízký obsah purinů se doporučují mandle, lískové oříšky, kešu a para ořechy.

Samantha Hellerová, dietoložka a specialistka na stravu podotýká, že v podstatě veškeré ořechy jsou vhodné pro pacienty se dnou také díky tomu, že jsou to potraviny bohaté na minerály, vitaminy a další důležité nutriční látky. Opírá se přitom o studie, které ořechy nepovažují za problematické.

Související články