Stres, starosti v práci nebo v rodině, vážná nemoc nebo přetočený režim. To a mnoho dalších příčin může vyvolat nespavost. Pokud se chcete pořádně vyspat, je nutné změnit určité „špatné" návyky. Základem je však pravidelnost a relax.

Spánková hygiena

Večerní rituál neznamená, že musíte poskakovat v obýváku kolem svíčky a mávat kolem sebe vonnou tyčinkou. I když by to mohlo někomu na nespavost pomoci, odborníci doporučují spíše fyzické i psychické zklidnění minimálně dvě hodiny před spaním. Neměly by se kouřit cigarety a pít alkohol, konzumovat těžká jídla nebo pochutiny. Základem je také pohodlné prostředí. Kvalitní matrace, tma, ticho a teplota mezi 16–20 °C mají k rychlému usnutí a plnohodnotnému spánku pomoci. (Zdroj: cs.wikipedia.org) Co když ani to nepomáhá?

Bylinky a koupel

Už naše babičky si pomáhaly proti nespavosti různými bylinkami, které mají mít zklidňující účinky. Mezi ně patří například heřmánek, meduňka, třezalka tečkovaná, levandule, chmel otáčivý nebo kozlík lékařský. Z nich si můžete připravit čaj nebo si rovnou koupit v lékárně tabletky. Osvědčeným receptem, oblíbeným u maminek s dětmi, je teplé mléko s medem. Pokud nic nepomáhá, doporučuje se také teplá koupel. Ájurvéda navíc doporučuje před koupelí relaxační olejovou masáž voňavými a uklidňujícími oleji.

Bílý šum

Chodíte spát a vstáváte ve stejnou dobu. Cvičíte, máte dokonalou ložnici, nepijete, nekouříte, relaxujete a stále spánek nepřichází? Mohou za to myšlenky, které se neustále honí hlavou. Můžete je zkusit vyhnat osvědčenými recepty psychologů, psychiatrů, ale i sestřiček na dětských odděleních. Ti doporučují bílý šum. Zvuk s monotónním tónem může mít podobu deště, vodopádů, vzdálené dálnice, srdečního tlukotu, který slyší dítě v bříšku, ale i vrnící kočky. Na trhu jsou speciální přístroje, ale nejlevnější alternativa je aplikace do mobilu a sluchátka. Že je přidávání dalšího zvuku nesmysl? Smyslem bílého šumu je odfiltrovat ostatní zvuky v pozadí jako jsou hluční sousedé, auta pod okny nebo televize. Mozek jim tak bude věnovat méně pozornosti. (Zdroj: www.bilysum.cz)