Netřesk se už v hluboké historii využíval během různých rituálů, například k zahánění zlých duchů nebo jako možná ochrana před zničujícím bleskem. Je to stálezelená rostlina, která nepotřebuje nijak zvláštní péči. Zpravidla dorůstá do výšky 15 až 20 cm a její dužnaté listy narostou někdy i více než 10 cm.

K růstu mu vyhovují všechny druhy půd, s přehledem zvládá i skalnaté a neplodné oblasti. Nejvíce mu svědčí písčitá půda s mírnou vlhkostí. Jeho velkou výhodou je, že dokonale zvládá extrémní podmínky, tedy velké horko i mráz, a tak roste po celý rok.

Přestože na něj můžete mnohokrát narazit ve volné přírodě i v nejedné zahrádce, ne všichni vědí, že se jedná o velice užitečnou bylinu pro naše zdraví. Má totiž neskutečně velké množství léčivých účinků.

Zajímavosti o jeho účincích a využití se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Netřesk to se zdravím umí

Díky svým četným léčebným schopnostem jde podle vědců o rostlinu, která si poradí s mnoha zdravotními neduhy. Má totiž silné antibakteriální, antiseptické a diuretické schopnosti, které fungují proti širokému spektru zánětů.

Pomůže nejen se shazováním kil

Zároveň je o netřesku díky vědeckým studiím známo, že pomáhá s udržováním tělesné váhy, proto je příjemným pomocníkem při hubnutí. Netřesk je také velmi užitečný při snižování horečky, zastavuje krvácení z nosu, podílí se na správné regulaci krevního tlaku a zvýšeného cukru v krvi.

Značně se podílí i na detoxikaci organismu a správně fungujícím metabolismu. Cekově posiluje imunitu a pomáhá proti tvorbě myomů a některých druhů cyst. Stejně tak zklidňuje žaludek a podporuje dobré trávení.

Zajímavá kombinace léčebných látek

Nejlepší je použít listy sklizené na konci léta, protože v tu dobu mají největší obsah šťávy. Netřesk je pro zdraví tak užitečný především svoji geniální skladbou účinných látek. Obsahuje například kyselinu mravenčí a jablečnou, citrát vápenatý, třísloviny, fenoly a flavonoidy.

Naložte si netřesk do medu

Otrhejte netřesk a dokonale ho zbavte případných kořenů, rozeberte jednotlivé listy a každý řádně omyjte. Budete ho potřebovat tak 300 g. Následně si netřesk nakrájejte na menší kousky, lze jej i rozmixovat nebo umlít v masovém mlýnku. Poté dejte nakrájený netřesk do misky a pečlivě jej promíchejte s 500 g akátového medu, který je nejlepší. Tuto léčivou směs uchovávejte v lednici a dejte si každé ráno kávovou lžičku ještě před snídaní nalačno. Elixír zdraví můžete užívat i častěji, vždy si ho dejte tak půl hodiny před jídlem.

Zdravý „panák“ po ránu

Stejně tak si z netřeskových listů můžete připravit i silný odvar. Na jednu dlouhodobou dávku vám postačí 12 g čerstvých nebo sušených listů. Dejte je vařit do 4 l vody na 15 minut, sceďte je a nechte vychladnout. Léčivý nápoj uchovávejte v chladu a pijte každý den ráno nalačno 1 malý šálek.

Babičky léčily netřeskem opary a bradavice

Díky všem svým účinkům jde kromě jiného i o naprosto efektivní léčivo na opary, bradavice a kuří oka. Tento tradiční způsob léčby hojně využívali už naši předkové. Vymačkali si čerstvou netřeskovou šťávu a hojili příslušné místo.

V případě, že máte opar, aplikujte léčivou tekutinu 5 až 7x denně na postižené místo. Nechte ji zaschnout a působit. Stejně tak lze šťávu použít na bradavice a kuří oka. Potřete inkriminované místo několikrát za den i přes noc po dobu tří týdnů. Mezitím provádějte i pravidelné lázně nohou. Samozřejmě je možné také přiložit lehce rozmačkaný netřeskový list, který připevníte gázou či obvazem.

Zdroje: sciencedirect.com, www.vitalia.cz, www.babinet.cz, www.bydleni.instory.cz