Netřesk se vyskytuje na mnoha českých zahradách v podobě ozdoby skalek jako nenáročná, ovšem na pohled zajímavá rostlina. Jedná se však zároveň o bylinu, kterou můžete využít jako domácí přírodní lék proti mnoha zdravotním problémům. A dokonce i k nádherně plochému bříšku a očistí tělo!

Netřesk může pomoci i se zánětem středního ucha. Jak? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Netřesk střešní (Sempervivum tectorum)

Tato sukulentní rostlina z čeledi tlusticovitých je v našich končinách často označována jako „česká aloe vera“. Má totiž podobně příznivé účinky na lidské zdraví a pomáhá při mnoha zdravotních nesnázích. Není od věci, že její latinský název „sempervivum“ znamená být „stále živý“. Jeho silných a účinných léčivých vlastností s oblibou využívali již staří Řekové a Římané, kteří si netřesk dokonce pěstovali. Používali ho také jako prostředek proti obtížnému hmyzu a broukům.

Jak netřesk vypadá?

Netřesk střešní je stálezelená dužnatá rostlina, která je tvořena kulovitou růžicí dužnatých listů. Z paždí listů vyrůstají výhonky, které časem samovolně zakořeňují. V průběhu června zpravidla vyrůstá z růžice lodyha vysoká asi 20 až 30 cm, na jejímž vrcholu jsou jemné drobné květy.

Jak a proč netřesk sbírat

Pro léčebné účely se používají čerstvé listy nebo z nich vymačkaná šťáva. A to dokonce i během zimy, protože netřesk je mrazuvzdorný a dobře snáší i nízké teploty. Největší sílu má však právě teď na jaře.

A které významné látky obsahuje? Plnohodnotně je zastoupen vápník, kyselina mravenčí a jablečná, sliz, pryskyřice, třísloviny, sacharidy a hořčiny. Přítomen je i nízký obsah alkaloidů, proto není tato rostlina vhodná pro těhotné ženy a děti.

Netřesk to umí s kožními problémy

V tomto ohledu má netřesk dokonce oproti aloe vera jednu velkou výhodu. Po netřesku vám nehrozí žádná alergická reakce. Perfektně funguje na ošetření drobných ran, odřenin, modřin, otoků, kožních zánětů, ale pomáhá i s léčbou bradavic, popálenin, oparů a bodnutí od hmyzu. Stačí potřít postižené místo dužinou netřesku, nebo ji nechat i nějaký čas přiloženou. Po pár použitích nesnáze rychle odezní.

Výborný pomocník na cysty, myomy

Pokud vás trápí výše uvedené potíže, vyrobte si účinný lektvar. Nařežte 300 g listů netřesku na drobné kousky a vložte je do 500 g medu. Nechte je louhovat zhruba 2 až 3 dny a medicínu máte hotovou. Každý den si dejte 1 polévkovou lžíci hned po ránu na lačno a dvě hodiny poté nic nejezte.

Rychlejší metabolismus a hubnutí

Pokud si podobným způsobem budete ráno dopřávat pravidelně netřeskový čaj, dojde časem ke zrychlování vašeho metabolismu, protože jej netřesk dokonale stimuluje. Zároveň bude probíhat i detox a vaše tělo se bude rychleji zbavovat všech nežádoucích toxinů. A právě to má i velmi pozitivní vliv na stav vašeho bříška, které se vám bude postupně zmenšovat. Přizpůsobte tomu ještě jídelníček a pohybovou aktivitu.

Nachlazení

Čaj z netřesku je skvělý i na kdejaké nachlazení, spojené s rýmou a kašlem. Tento léčivý sukulent vám pomůže při bolestech v krku, zánětech průdušek a nadměrném zahlenění. Listy se doporučují také krátce rozžvýkat v ústech, nebo během dne kloktat odvar.

Související články

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.ceskozdrave.cz, www.bylinkovyraj.net, www.vitalia.cz